tisdag 13 november 2007

Förstärkt insats mot kriminella gäng


Polisen kommer mot bakgrund av det som nu hänt förstärka Alcatraz, den riktade insatsen mot kriminella gäng. Polisförbundets Jan Karlsen säger att det inträffade visar att klimatet har blivit råare.


Det är skottlossningen i Backa som får polisen att satsa extra pengar på arbetet mot den kriminella brottsligheten.
- Vi kan bekräfta att det finns en så kallad gängkonflikt mellan två rivaliserande kriminella gäng, Personer anknutna till dessa två gäng hyser agg till varandra. Under en tid har de försökt att skada varandra och markera genom skjutningar och olika typer av misshandel.

- Polisen arbetar sedan ett och ett halvt år i en riktad insats, kallad Alcatraz, mot de kriminella gängen. Mot bakgrund av det som hänt nu förstärks den insatsen, säger Klas Friberg.
Förstärkningen inleds enligt Klas Friberg redan från och med i dag, men hur länge den gäller han Friberg inte gå in på. Syftet är att förhindra vidare brott av den här typen, samt gripa och lagföra dem som står för den.

Inom insatsen Alcatraz har man enligt Klas Friberg hittills gjort "åtminstone 300 ingripanden", ett "rätt så stort beslag av vapen" samt fått ihop "50 fängelseår mot personer vars brottslighet man vill försvåra".

Klas Friberg sa att den här kriminaliteten riktar sig mot människor inom gängen, men inom polisen ser man ändå med oro på den typen av skottlossning som inträffade i Backa eftersom tredje man riskerar att bli skadad.

Läs mer : www.gp.se

Gängkrig i GöteborgEtt våldsamt bråk i den undre världen skakar Göteborg.
- Det finns en gängkonflikt mellan två organiserade kriminella gäng som sysslar med grov organiserad brottslighet, sade polismästare Klas Friberg på tisdagen.

Då hade en rad allvarliga händelser inträffat de senaste dygnen: skottlossning, hot, attacker mot polisstationer och polisens helikoptrar. Vad som var del av gängens uppgörelse och vad som hade andra orsaker var oklart. - Men när det gäller helikoptrarna ser jag i dagsläget inget som knyter ihop den med gängkonflikten, konstaterade Friberg. Han betonade också att Göteborg enligt hans uppfattning inte är särskilt illa drabbat. Läget är ungefär detsamma i Stockholm och Malmö, enligt Friberg. Och så långt som att kalla gängkonflikten för ett gängkrig ville han heller inte gå.

Polisen förstärker

Göteborg har nu fått extra hjälp i kampen mot gängen via Rikspolisstyrelsen och man har också tillgång till nationella insatsstyrkan.
- Vi förstärker även den verksamhet vi redan har mot den organiserade kriminella verksamheten, säger Friberg. Den går under beteckningen Alcatraz och har pågått i ett och ett halvt år här i Göteborg.
Facit har varit gott, tycker Friberg.
- Vi har gjort åtminstone 300 ingripanden och det har gett någonstans runt 50 fängelseår för dem som dömts. Dessutom har vi beslagtagit ett stort antal vapen.

Läs mer: www.gt.se
Fortsatt rekordtempo i invandring

Invandringen till Sverige är fortsatt stor, trots att effekterna av fjolårets tillfälliga asyllag nu försvunnit.

Som tidigare är den största grupp som invandrar svenskar som bott några år utomlands. Men den irakiska invandrargruppen närmar sig den svenska i storlek. Efter tre kvartal 2007 har 12 821 svenska medborgare och 9 203 irakiska medborgare invandrat till Sverige, enligt SCB.

Totalt har de tre första kvartalen producerat 73 953 invandrare, fullt i nivå med fjolårets första tre kvartal. 2006 slutade som ett rekordår för invandring med 95 750 invandrare totalt, en ökning med 47 procent mot 2005.

I fjol angavs den tillfälliga asyllag som gällde mellan slutet av 2005 och början av 2006 som främsta orsak till den stora invandringen. I år består alltså nivån, lagen förutan.

Sverige är också populärt i nya EU-länder. Rumänsk invandring till Sverige har på ett år nästan tiofaldigats till 1 957 för de tre första kvartalen. Detsamma med bulgariska invandrare, som uppgick till 927. De båda länderna blev EU-medlemmar från den 1 januari i år. Polska medborgare invandrar också i allt högre grad till Sverige, 5 777 i år, en ökning med 22 procent mot i fjol.

Även utvandringen ökar. Hittills i år har 34 365 personer utvandrat, hälften var svenskar som beger sig till nordiska eller engelskspråkiga länder. Den andra hälften är utländska medborgare som flyttar till hemlandet.

Födelsetalen är också höga. De tre första kvartalen 2007 föddes flest barn sedan 1994, totalt 82 661. Med 68 395 döda gav det ett födelseöverskott på 14 266.

Den sista september i år hade Sverige 9 166 827 invånare.

Källa : www.dn.se

"Sverige är Iraks fjortonde provins"

Insatserna mot gängen ska öka


Senaste dagarnas skottlossningar oroar polisen

Kraftig skottlossning utbröt i natt för andra natten i rad, den här gången i Backa på Hisingen i Göteborg.

Intilliggande bostadshus träffades av rikoschetterade kulor i vad som misstänks vara en uppgörelse bland kriminella gäng.

De senaste dagarnas skottlossningar får nu polisen att satsa hårdare mot gängen.

– Vi ser mycket allvarligt på händelserna och har förstärkt den redan pågående satsningen på kriminella gäng, säger kriminalkommissarie Klas Friberg i ett pressmeddelande.

Bilen som besköts i området Backa på Hisingen strax före halv två i natt var tom. Men den kraftiga skottlossningen fick kulorna att rikoschettera och träffa bostadshus i närheten av platsen.

Läs mer: www.aftonbladet.se

Ungdomsgänget åtalas för 36 rånGÖTEBORG. Nio pojkar har åtalats för att ha rånat och misshandlat sammanlagt 36 andra pojkar.
Det är resultatet av en av de största ungdomsbrottsutredningar som gjorts i Göteborg. I dag börjar rättegången i Göteborgs tingsrätt.
Åtalen gäller rån som skett mellan januari och mars och de flesta har ägt rum i centrala Göteborg, Gamlestaden och Hjällbo.

De flesta rån har gått till på samma sätt. Flera pojkar har gått fram till en eller flera jämnåriga andra pojkar och med hjälp av hot eller våld tvingat med dem till en mer undanskymd plats. Där har pojkarna hållit fast offren, sparkat, slagit och rånat dem.


Flera under 15 år

Sammanlagt 36 tonårspojkar har blivit överfallna, skrämda och slagna för att lämna ifrån sig mössor, mobiltelefoner, busskort och småsummor i kontanter. I något fall handlar det bara om 20 kronor. De misstänkta rånarna är mellan 13 och 17 år och flera av dem slipper åtal eftersom de är under 15 år. Men nio av pojkarna är mellan 16 och 17 år och rättegången mot dessa börjar i dag.
Pojkarna anses ha ägnat sig åt systematisk brottslighet men tillhör inte något speciellt etablerat gäng.

Bodde på samma gata

Alla nio kommer från Hjällbo och sex av de åtalade bor till och med på samma gata. Den mest aktive, en 16-åring, är inblandad i rån mot 20 andra pojkar och är redan omhändertagen enligt lagen om vård av unga.
Några av de åtalade har genom medling träffat de pojkar som de har rånat.
En av 16-åringarna säger i utredningen att han tycker det var bra att han har fått träffa sina offer och bett dem om ursäkt.
Rättegången pågår fram till den 11 december.

Källa: www.gp.seSvårt rekrytera poliser till satsningar i förorternaDe flesta invigdes med buller och bång – på direkt order från högsta polisledningen. Ett år senare fungerar de lokala poliskontoren minst sagt varierande. Till kontoret i Fittja kommenderades nyutexaminerade poliser, ingen annan ville ha jobben.

De lokala poliskontoren - efterlängtade av folket, betraktade med skepsis internt men extremt viktiga för den högsta polisledningen. I verkligheten har de 80 poliser som arbetar på de numera 13 olika poliskontoren i länet svårt att få ekvationen att gå ihop. Uppdraget att "öka den polisiära närvaron, förhindra nyrekrytering till kriminella ungdomsgäng, ingripa mot brott och samverka med det civila samhället" upplevs av det tiotal poliser som DN varit i kontakt med som ett viktigt men i praktiken omöjligt uppdrag. Och den nya organisationen brottas med flera bekymmer. För det första är det svårt att rekrytera poliser.

Till det kontor som öppnas i Fittja senare i november har helt nyutexaminerade poliser kommenderats - ingen annan ville ha jobben.
För svårt, för stort ansvar, kräver för mycket socialt och personligt engagemang, är några av skälen. Carin Götblad är ändå nöjd: - Det kunde varit värre. Det är en stor förändring i en stor organisation. Vi får inte glömma att poliskontoren ligger i utsatta områden där det är tufft att jobba. Men vi ger aldrig upp, det här är en seriös och långsiktig satsning, säger hon. Läs mer: www.dn.se

Sd-poliker hotadEn kommunpolitiker som företräder sverigedemokraterna har fått sitt hem vandaliserat och utsatts för stöld på grund av sitt politiska uppdrag, skriver Helsingborgs Dagblads nätupplaga.


En av sd:s nämndspolitiker i Landskrona har fått sitt hem vandaliserat. Enligt sd:s lokale ordförande Stefan Olsson hade någon slängt in en gatusten genom ett fönster till familjens bostad.
Efter vandaliseringen för cirka två veckor sedan, utsattes politikerns barn för trakasserier. Och i somras blev politikerns familj bestulen på en motorgräsklippare. Stefan Olsson säger till tidningen att han själv fått telefonsamtal på nätterna med hotfulla budskap.
– Det har hänt ett antal gånger, säger Stefan Olsson som inte säger sig ha blivit rädd.
Tillförordnade kommunchefen Stefan Johansson känner inte till någon av händelserna, men säger att kommunen hela tiden ser över vad den kan göra för att trygga de förtroendevaldas säkerhet och att han ska sätta sig in i de brott som Stefan Olsson säger att han och den anonyme sd-politikerna drabbats av.
Sd i Landskrona är kommunens näst största parti.

Källa: www.dagen.se

Tre kristna gripna i Egypten

Anklagas för att omvända muslimer till kristendom

Den egyptiska polisen har gripit tre koptiska aktivister som anklagas för att försöka omvända muslimer till kristendomen.
De fängslades strax efter det att två andra kopter släppts efter tre månader i häkte. Samtliga tillhör svensk-egyptiern Nader Fawzys kristna aktionsgrupp.

Läs mer: www.dagen.se

Kristen politiker mordhotas på YoutubeEn skrämmande ”dödsruna” har lagts upp på internetsajten Youtube över en av ledarna för det brittiska partiet Christian Peoples Alliance. Orsaken är hans motstånd mot ett stort moskébygge i London.

Videoklippet inleds med budskapet Till Gud kommer vi alla att återvända, sedan visas en serie foton av Craig, hans familj och politiska allierade, under tiden som Elvis Presleys låt You Were Always On My Mind spelas.
Politikern Alan Craig är en av de ledande opponenterna till planerna på att bygga Europas största moské i London, och det är på grund av hans motstånd som videoklippet har lagts upp på Youtube. Det två minuter långa klippet, som innehåller bilder av Craig och hans familj, avslutas med ett budskap om att moskén kommer att bli byggd i tid inför OS 2012.
- Att göra mig till en måltavla är en sak. Men att använda min fru och mina barn är upprörande. Den här videodödsrunan är antingen ett hot eller ett väldigt sjukt skämt. Det finns människor som kommer att se detta som en öppen inbjudan att döda mig då jag är emot moskén. Så gör man inte i en demokrati, säger Alan Craig till The Daily Mail.

Det är den muslimska gruppen Tablighi Jamaat som vill bygga moskén, som ska rymma 12 000 personer, i närheten av 2012 års OS-område. Enligt Christian Peoples Alliance tror många observatörer att moskén kommer att finansieras av Saudiarabiska sponsorer. Ritningarna för det minst sju hektar stora byggnadskomplexet, som förväntas innehålla bland annat en skola för 500 pojkar, har dock ännu inte lämnats in till stadskontoret för ett godkännande.
Enligt FBI är Tablighi Jamaat en rekryteringsbas för al Qaida, vilket de själva förnekar. ”Skobombaren” Richard Reid, som greps 22 december, år 2001, för att försökt antända sprängmedel som fanns gömda i hans sko ombord på ett flygplan, samt två av tunnelbanebombarna sommaren 2005 har varit medlemmar.

Rådmannen Alan Craig har lett en lokal kampanj mot byggplanerna av moskén. Motståndet har även engagerat muslimer från andra grupper som menar att Tablighi Jamaat exkluderar andra muslimska grenar.
- Jag kan inte leva i fruktan och jag kommer att fortsätta med det jag tänker göra, vilket är legitimt och demokratiskt. Och jag vill be vem som än gjorde videoklippet att ta bort det, säger Craig i en intervju med The Guardian.
Videoklippet lades upp av en person som kallar sig abdullah1425, vars internetsida på Youtube innehåller länkar till material som relaterar till Tablighi Jamaat. Vid denna tidnings pressläggning fanns klippet fortfarande kvar på YouTube.

Källa: www.varldenidag.se

Jobbinvandring kan öka utanförskap

Regeringen tänker öppna upp för ökad arbetskraftsinvandring. Ams varnar för att det kan göra det svårare för invandrare i Sverige att få jobb.

Stockholm. Regeringen planerar i vår att lägga fram en proposition som ska göra det lättare för företagen att rekrytera arbetskraft utanför EU. Avgörande för att få arbetstillstånd ska vara arbetsgivarens egen bedömning om det finns behov av att rekrytera personal utanför Sverige och EU. Arbetsmarknadsverkets (AMV) prövning om det redan finns personer i landet som kan ta jobbet avskaffas.

Nu varnar Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams), som är chefsmyndighet för AMV, för att detta kan försvåra för utrikesfödda i Sverige att få jobb. "I dag tar arbetsgivarna inte tillvara kunskaperna hos den arbetskraft som redan har invandrat till landet", står det i myndighetens remissvar. Om invandrarna skulle ha samma sysselsättningsgrad som inrikesfödda skulle det innebära 150 000 fler i jobb. Det finns alltså en stor potential av både låg- och högutbildade som bor i landet, påpekar Ams.

Myndigheten anser att det finns en risk för att arbetsgivarna underskattar utbudet av arbetskraft på hemmaplan och vill därför att arbetsförmedlingarna får en större roll i rekryteringsprocessen innan arbetskraftsinvandring blir aktuell.

Att bara annonsera ut den lediga platsen är inte tillräckligt för att se till att personer i Sverige och EU får företräde, enligt remissvaret.

Ams vill att arbetsgivare ska åläggas att göra en särskild överenskommelse med arbetsförmedlingen om att försöka rekrytera arbetskraft. Om arbetsförmedlingen inte lyckas hitta en lämplig person så ska arbetsgivaren kunna gå vidare med sin ansökan till Migrationsverket. En sådan ordning är, enligt Ams, en förutsättning för regeringens mål att minska utanförskapet.

Källa: www.sydsvenskan.se

Mejades ner mitt på torgetHÖGANÄS. Bilen var mordvapnet och målet en klunga med tio ungdomar på torget.
En av dem som drabbades var 21-åriga Carolina Ringdahl. Hon blev överkörd och fick livshotande skador.
- Vi trodde aldrig hon skulle överleva, säger mamman Maria Ringdahl.

Den 45-årige företagaren från nordvästra Skåne hade kommit på kant med några ungdomar på en restaurang i Höganäs.
En av ungdomarna berättar i polisförhören att mannen var stökig. I självförsvar sprejades hans ansikte rött av en av ungdomarna.
Senare på kvällen tog företagaren gruvlig hämnd – han satte sig berusad bakom ratten på sin två ton tunga minivan och styrde rakt upp på busstorget där de tio ungdomarna befann sig. Flera av ungdomarna hann kasta sig undan. Men fyra träffades av bilen. Två fick frakturer och en mjukdelsskador.

Läs mer: www.kvp.se


Skottlossning i Brunnsbo

Ett stort antal skott avlossades mot en parkerad bil vid Brunnsbotorget. Inga människor kom dock till skada.

Ett stort antal skott skall ha avlossats mot en stillastående blå Mazdal på parkeringsplatsen bakom ICA-vid Brunnsbotorget klockan 01.30 natten mot tisdagen. Det fanns inga personer i bilen.
Flera skott skall ha gått vid sidan av bilen och bland annat skall ett skott ha gått in genom rutan på en lägenhet.
Polisen har inga spår efter förövarna, men flera vittnen skall höras under dagen.
Enligt obekräftade uppgifter skall också ett vapen ha hittats i närheten av platsen. Men polisen är mycket förtegen om vad som har hänt.

Källa: www.gp.se

Misstänkt bomb i Frölunda

En misstänkt bomb har hittats vid en bil på Speldosegatan i Västra Frölunda.


En misstänkt bomb har hittats vid en bil på Speldosegatan i Frölunda. Polisen har spärrat av ett område i en radie på cirka 100 meter runt bilen. Bombtekniker är på väg till platsen och beräknas komma inom en timme.

Boende i en fastigheter i närheten uppmanas att inte gå ut och man man har också utrymt en närliggande lokal.

All trafik är stoppad från Shelltappen vid Lergöksgatan och från Säckpipegatan. Gångtrafik från Smyckegatan är också stoppad.
Enligt polisens ledningscentral kommer området sannolikt vara avspärrat i flera timmar.. Mer information kommer.
Källa: www.gp.se