fredag 27 februari 2009

Brev varnade för brandattentat

För två veckor sedan fick matbutiker i Södertälje ett brev där den vänsterextrema gruppen Global Intifada varnar för fler bränder. I brevet tar de på sig ansvaret för tidigare butiksbränder – som beskrivs som ett "test". Natten till i går eldhärjades fyra butiker.

I hotbrevet, som flera matbutiker fått ta emot, tar aktionsgruppen Global Intifada på sig ansvaret för tidigare attentat mot matbutiker på orten. Brevet skickades också till lokaltidningen Södertälje Posten, som omedelbart underrättade polisen.

Läs mer: SVD

Islamiseringen av Pakistan - Flickor tvingas sluta skolan för vapenvilaPakistans regering säljer ut flickors rätt till skolgång när de förhandlar om vapenvila med talibanerna i Swatdalen. Överenskommelsen visar hur desperat regimen är.

Det är Pakistanexperterna Sten Widmalm, Ishtiaq Ahmed och Gareth Price eniga om. De befarar att det bara är början på talibaniseringen av landet.

– Att ge efter för den här flick- och kvinnofientliga politiken är att kapitulera, säger Sten Widmalm, professor i statskunskap vid Uppsala universitet och specialiserad på Pakistan.

Läs mer: Sydsvenskan

Fremskrittspartiet skjuter upp sitt besök i Rosengård

Norska Fremskrittspartiet och Malmö kommun är inte överens om programmet för studiebesöket i Rosengård. FRP vill se skuggsidorna, men befarar att de bara kommer att få en glättad bild. Därför skjuts besöket upp.

OSLO. – Vi har några egna önskemål som vi gärna vill få uppfyllda, säger Per-Willy Amundsen, FRP:s invandrarpolitiska talesman, till Aftenposten.

Läs mer: Sydsvenskan


Surte - Elever band och hängde upp pojke

De tre femteklassarna band sexåringen och satte på honom munkavle.
Sedan misstänks de ha hängt upp honom i en klädkrok i skolans kapprum.
De tre har nu polisanmälts för olaga frihetsberövande.

Händelsen inträffade på Surteskolan i onsdags i förra veckan.
- Jag fick ett samtal från min sons lärare som sa att han råkat illa ut men att det inte var någon fara med honom, berättar sexåringens pappa.
- Han hade blivit bunden till händer och fötter och fått en munkavle och blivit upphängd i en klädkrok.

Läs mer: GT

Farsta - 8-åring rånad av gäng

När den åttaårige pojken hade gått av bussen rånades han brutalt av tre män i 20-årsåldern. De tvingade av åttaåringen hans mobiltelefon och lämnade honom gråtande på marken.
- Varför ge sig på en kille som är så pass mycket yngre än en själv. Hur tänker man? säger åttaåringens mamma Malin i TV3:s "Efterlyst".


Det var den 20 december, fyra dagar före julafton. Den åttaårige pojken satt på bussen hem till Farsta tillsammans med sin syster. Åttaåringen hade sin mobiltelefon uppe och fotograferade sin storasyster. Längst bak i bussen satt tre män i 20-årsåldern och spanade.

Läs mer: Expressen/sthlm

Göteborg - Angrepp mot stadstrafik ökar

Beskjutningar och kastade föremål mot bussar i stadstrafiken ökade med över 50 procent förra året.
- Det ser illa ut, säger säkerhetschefen.

Anders H Larsson är chef för säkerheten på affärsområde buss inom Göteborgs spårvägar. Han är mycket bekymrad över det tilltagande antalet angrepp med skott, sten, ägg, frukt och andra föremål mot bussar i linjetrafik.

  • 2007 Kastade föremål mot fordon 235
  • 2008 Kastade föremål mot fordon 364
  • 2007 Varav beskjutningar med vapen 5
  • 2008 Varav beskjutningar med vapen 9
Läs mer: GP

Familj nära dödas av sten

Familjen Hansson var en hårsmån från döden när en stor stenbumling vräktes ned på deras bil från en motorvägsbro.
- Det sa bara pang, säger Cecilia Hansson.

Flera dygn efter händelsen är Cecilia och Lars Hansson fortfarande omskakade. De pratar nästan i munnen på varandra när de berättar för GP vad som hände på Säröleden, väg 158, sent i fredags kväll.
Familjen Hansson från Skintebo i Billdal var vid 23-tiden på väg hem från ett kalas i Onsala. Barnen Albin, 11, och Vilma, 8, satt i baksätet och halvsov. Det var när de passerade Torredsviadukten alldeles söder om Kullaviksmotet som deras liv helt plötsligt hängde på en skör tråd.

Läs mer: GP