fredag 11 juli 2008

Finland - Nya lag ska göra bloggaren ansvarig för allt innehållDirektöversatt text med hjälp av google översättning.


Föreslagna förändringar av reglerna skulle fördela ansvar för Internet-hets, men vissa fruktar en urholkning av yttrandefriheten rättigheter. Finska myndigheterna har föreslagit nya regler för att bekämpa rasism på Internet. I praktiken innebär de nya reglerna skulle göra en blogger ansvarig för alla de kommentarer som skickas till läsare samt sörja för tillräcklig straff för rasistiska eller våldsamma tal.

Regimen skulle vara liknande den i tryckta publikationer. De chefredaktör är ansvarig för alla artiklar publicerade i tidningar och tidskrifter. I själva verket, som äger en blogg eller webbplats skulle ha samma juridiska ansvar som en dagstidning.

Föreslagna regler
Åklagaren Mika Illman anser att de föreslagna reglerna inte nödvändigtvis skulle införa hårdare bestämmelser, utan skulle i stället få klarhet i en förvirrad situation. "Om jag skriver något olagligt på en blogg, är ägaren något ansvar för att publicera min text?" Frågar han retoriskt.

De nya reglerna skulle klargöra att ägaren skulle vara ansvarig för eventuella olagliga inlägg på sin webbplats. De föreslagna ändringarna är utformad efter gällande regler i Sverige.
"I Sverige är det lagen säger att en leverantör har att kontrollera vad som står skrivet," fortsätter Illman. "Om han ser något olagligt, han är tvungen att radera det. Den svenska lagen är mycket tydlig på vilka meddelanden som inte får offentliggöras. "

För närvarande är det upp till en domstol avgöra om det är olagligt tal. Illman förklarar: "I grundlagen förbjuds myndighetspersoner från att ingripa och hindra offentliggjorts i förväg. Polis och åklagare kan endast agera därefter. Åklagaren måste ta ärendet till domstol som beslutar om lagligheten i de offentliggörs. " Denna process var mest synlig när det gäller blogger Seppo Lehto, som står åtalad för grov ärekränkning, anstiftan etniskt hat och anstiftan religiöst hat. Han dömdes till två års fängelse i maj.

Yttrandefriheten Det är inte obegränsad yttrandefrihet i Finland och inte heller i de flesta länder. Exempelvis är det olagligt att hetsa rasistiskt våld eller distribuera barnpornografi. Det är allt svårare att övervaka eller kontrollera detta olagliga inlägg med den stora mängden innehåll på webben, i realtid och innebär att de relativa anonymitet leverantörerna.

Problemet förutses med de nya reglerna är praktiska. När en blogg endast har några kommentarer om dagen det är ganska lätt för den att modereras. Men när en blogg eller online-forum finns tusentals kommentarer om dagen kan det bli så svårt att moderera att kommentarerna inte längre kommer att accepteras och yttrandefrihet hindras.
Illman anser att de föreslagna reglerna skulle inte hindra yttrandefriheten i Finland. Han påpekar att inga nya befogenheter ges till statliga tjänstemän att reglera tal. "Enligt min uppfattning skulle det inte vara emot konstitutionen att ge leverantören ett ansvar baserat på särskilda stadgar lagen att kontrollera vad som har gjorts offentliga på sin webbplats och att radera sådana texter som uppfyller kriterierna för brott."

Läs artikeln på engelska

Bråk om mobil bakom knivmord i Högsbo

Större bild finns hos dagbladet.no

En ung man knivdödades i natt på Marklandsgatan i stadsdelen Högsbo i Göteborg. Tre män har anhållits misstänkta för mord. Motivet till dådet uppges ha varit en affär om en mobiltelefon.


Polisen fick larmet om knivmordet tjugo minuter över nio i går kväll. Mannen hade huggits ned på öppen gata nära hållplatsen Marklandsgatan, en viktig knutpunkt för spårvagnstrafiken i Göteborg. Många människor blev därför vittnen till dådet.

Grunden till morddramat var - en mobiltelefon.

Läs mer: GP

Bilden är pixlad i svensk PK media

25 procent av Oslos befolkning är invandrare

I kantinen på Siemens er to av ti ansatte født i Norge. Fullt så internasjonal er ikke resten av Oslo, selv om en av fire har utenlandsk bakgrunn.
- Vet du hva: Vi tenkte ikke over det før Aften ringte. Det bare er sånn, sier Unni Emilsen. Sammen med kjøkkensjef Tord Huse utgjør hun det heilnorske innslaget blant de ti som er på jobb i Siemens-kantinen på Linderud.Gjengen som har pause i skyggen, representerer hele ni nasjoner fra fire kontinenter. Men det har de altså ikke tenkt så mye over.

- Men vi forteller jo en del fra landet vi kommer fra, sier Yaya Jallow Olsen fra Gambia.- Vi lærer mye av hverandre, bekrefter Yonus Kaplan fra Tyrkia.- Og så ler vi veldig mye sammen og har det morsomt på jobb, forsikrer Lene Halstvedt, dansk veteran som for noen år siden var eneste utlending på laget.Riktig så kraftig har ikke innslaget fra utlandet økt i resten av byen. Men ferske tall fra Oslo kommune viser at hele 25 prosent av befolkningen har innvandrerbakgrunn i 2008. Folk fra vestlige land utgjør drøyt fire prosent, mens de ikke-vestlige innvandrerne står for drøyt 20 prosent.


Läs mer: aftenposten.no

Fyra personer avrättades offentligt i Iran
Fire personer ble hengt offentlig i byen Borazjan i Iran torsdag, ifølge menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam.

Det skal være første offentlige hengning siden landet forbød offentlige henrettelser i januar, etter sterkt press fra menneskerettighetsgrupper, ifølge menneskerettsaktivisten Mahmood Amiry-Moghaddam.

– Det er meget overraskende at Iran igjen har startet opp med offentlige henrettelser. Det ser ut til å være et forsøk på å spre frykt, sier den iranske legen og aktivisten til NTB.

De fire mennene ble hengt i byen Borazjan sør i Iran tidlig torsdag morgen, med lokale innbyggere og pressen som tilskuere, forteller Amiry-Moghaddam.

Alle var dømt for drap, ifølge nyhetsbyrået Eram News.

Lederen for domstolsmakten, Hashemi Shahroudi, la i januar ned forbud mot offentlig henrettelser, etter sterkt internasjonalt press.

Läs mer: Aftonposten.no


Detta skriver ryssland om den svenska FRA-lagen

Direktöversatt med google översättning därav den ej korrekta svenskan.

Ett stort öra Sverige

Parlamentet antog en lag vars huvudsyfte är för övervakning av RF informpotokami.


I sociala kretsar i Sverige är fortsatt aktiv debatt om landets parlament antog lagen "Genom att spåra information". Därmed blev det klart att det viktigaste skälet för att införa den nya lagen - behovet av att legitimera spionerar på Ryssland. Denna information har rapporterats till Svenska Dagbladet.

Experter tror att en sådan praxis skulle strida mot Stockholm Information Security Doctrine av Ryssland. I duman varnade för att Moskva skulle kunna svara Kingdom liknande övervakning. De svenska underrättelsetjänsterna, en proslushkoy tiden erkänt att redan delar information med de "demokratiska länder". Flera miljoner svenska myndigheterna har skickat ett e-post kräver att överge lagförslaget, men förra månaden Parlamentet godkände alla samma faktura. Svenska Dagbladet Р. Kommentar lagstiftande lagar, Svenska Dagbladet rapporterade, som citerar flera källor på en gång i razvedsoobschestve länder att det främsta syftet med dokumentet spionerar på informationsflödet från Ryska federationen.

"Tack vare vårt geografiska läge 80% av kontakter att Ryssland stöder stora delar av världen, som utförts på kablar i Sverige", - sade en av samtalspartner för tidningen och påpekade att detta faktum och har blivit en stor fråga i antagandet av lagen. Enligt honom är det viktigaste skälet för denna lagstiftning är att den statliga väpnade styrkor och andra avdelningar behöver information om Ryssland. Enligt den nya lagen, lokala medier noteras alla teleoperatörer i Sverige är skyldiga att bevara all information som passerar inom gränserna av landet, och att ge sina elektroniska Intelligence Agency (FRA).

FRA officiellt är en civil organisation, utan underordnad ministeriet för försvarsfrågor. Budgeten för denna organisation för 2008 är 562 miljoner Svenska kronor. Som noteras på webbplatsen FRA, det ger stöd till statliga organ och staten i kampen mot IT-existerande hot och i allmänhet på säkerhet. Den främsta konsumenter av tjänster är FRA MOFA, vilka försvarsministeriet, direktorat för den militära underrättelse och säkerhet (MUST).

Intressant i Stockholm redan delat konfidentiell information med andra länder.Som chef FRA Ingvar Akesson tidningen Dagens Nyheter, hans speciella tjänster uteslutande samarbeta med demokratiska stater. "Ofta har vi lämnat uppgifter som också skulle kunna motivera andra länder. I detta fall, om vi kommer att dela den, vi kan få tillbaka informationen användbar ledande statsmän i Sverige, vilket vi inte har lyckats få sig själva "Akesson avböjde att kommentera rapporter att huvudsyftet med lagen - att samla in uppgifter, Sveriges gränsövergångar på väg till eller från Ryssland.

Enligt Svenska Dagbladet, hela den ryska elektroniska brev och telefonsamtal passera genom Sverige, oavsett om mottagaren i Berlin, Hongkong, Kiev eller New York. Tidningen hävdar också att kartan ledande svensk-finska telekommunikation jätte företaget TeliaSonera visa: den stora majoriteten av alla kabel anslutningar till och från Ryssland passerar den svenska gränsen. Den officiella webbplats säger att det tillhandahåller teletjänster i Norden, Baltikum, Spanien, liksom i Eurasien, inklusive Ryssland och Turkiet. Företagets verksamhet i Eurasien omfattar tillhandahållande av mobil kommunikation, som utförts av Fintur, i Kazakstan, Azerbajdzjan, Uzbekistan, Tadzjikistan, Georgien och Moldavien.TeliaSonera äger 43,8% av aktierna i ryska MegaFon.

Svenska Dagbladet rapporterade att TeliaSonera nu att överväga olika sätt att överföra information i kringgående av Sverige. Före undertecknandet av siffror begäran "NY" om bekräftelse av denna information i företaget TeliaSonera gick obesvarade.

Vladimir Mamykin, direktör för Information Security AB "Microsoft Rus", sa "NG": "Som framgår av de flesta av de kommentarer sedlar och svenska speciellt kapitel är syftet med lagen är inte att bekämpa terrorism.Kampen mot terrorismen hänföras antagandet av liknande lagar i Storbritannien, Nederländerna och Tyskland. Vill du inte tror att svenskarna förklara att anta denna lag önskan att spåra information från Ryssland och att dela denna information med den "demokratiska länderna". Enligt experten tillämpningen av lagen skulle inte bara bryter mot de demokratiska rättigheterna för medborgarna att privatlivet för korrespondens, utan också kan leda till röjande av konfidentiell information till utomstående företag. "Det verkar som att inte bara medborgarna i vårt land och inte bara ryska företag bör ha detta i åtanke och ta mer seriösa åtgärder för att skydda dess kommersiella och privata intressen i kommunikationen via Internet", - sammanfattas Vladimir Mamykin.

Boris Reznik, vice ordförande i utskottet GD Information Policy, informationsteknik och kommunikation så kommenterade "NG" situationen: "Sådana åtgärder Sverige, om de verkligen kommer att äga rum, i motsats till Information Security Doctrine av Ryska federationen. De skulle kunna orsaka en motreaktion från Ryssland, som också har möjlighet till kontroll information från Sverige "MP uttryckt förvåning över att anta en sådan lag i Sverige, ett land som stöder vänskapliga relationer med Ryssland.

Som påpekas i Information Security Doctrine av Ryska federationen, den nationella säkerheten i Ryska federationen huvudsakligen beroende av informationssäkerhet och den tekniska utvecklingen under denna beroendet kommer att öka. I dokumentet konstaterar också att hoten mot säkerheten för information och telekommunikationsutrustning och system, som redan lanserats, och skapade på Rysslands territorium, kan avlyssning av information i nätverk och överföringen av data på de linjer som kommunikation, information och dekryptering av införandet av falsk information.

Kritiker av den nya lagen om spårningsinformation i Sverige hävdar att det hotar de medborgerliga rättigheterna och som är den mest långtgående plan för att proslushke i Europa. BBC leder kommentar specialist Peter Fleyshera Google: "Genom att införa dessa åtgärder har den svenska regeringen bör exempel från andra regeringar - från Kina och Saudiarabien och slutar med sin amerikanska proslushki kritiserade programmet" Förresten, i senaten Senast onsdag den U. S. kongressen godkänt ett lagförslag att utöka de befogenheter administrationen om telefonavlyssning och bevilja immunitet för amerikanska teleföretagen i samband med överensstämmelse med relevanta ansökningar om stöd för regeringen.

Källa: www.ng.ru


Våld och övergrepp mot invandrad arbetskraft i oljeländerna är mycket vanligt.Sri Lanka abuse 'rampant' in Gulf

Gulf states are failing to curb serious abuses of Sri Lankan migrant workers employed as maids in their countries, a Human Rights Watch report has said.

The US-based group says abuse of maids is rampant in the United Arab Emirates, Saudi Arabia, Kuwait and Lebanon.

Employers routinely confiscate domestic workers' passports and confine them to the workplace, the rights group says.

The UAE has denied the charges, saying Human Rights Watch has ignored its efforts to improve workers' conditions.

More than 660,000 Sri Lankan women work abroad as maids, nearly 90% of them in the Gulf countries.

Abusive employers

The 131-page report - called Exported and Exposed - documents the serious abuses that domestic workers face at every step of the migration process.

Läs mer: www.news.bbc.co.uk

SD i Almedalsveckan


Åkesson: Sd kommer aldrig att medverka till att Mona Sahlin blir statsminister

I Dagens upplaga av DN debatt aviserar Mona Sahlin och miljöpartiet att man inte under några omständigheter kan tänka sig att samarbeta med sverigedemokraterna efter valet 2010.

Sverigedemokraternas partiordförande, Jimmie Åkesson, kommenterar:

- För bara en vecka sedan bevistade, Mona Sahlin, socialistinternationalens kongress i Athen, där hon bekräftade socialdemokraternas samarbete med några av världshistoriens mest blodsbesudlade partier. Idag skriver hon i DN att hon inte under några omständigheter kan tänka sig att samarbeta med Sd, trots att undersökningar visat att en majoritet av det svenska folket är positiva till ett sådant samarbete.

- Vi sverigedemokrater har tidigare meddelat att vi är beredda att samarbeta med alla partier somvisar sig villiga att genomföra en sverigevänlig politik och den ståndpunkten står vi fast vid. Vi tänker dock aldrig medverka till att en diktaturkramande och svenskfientlig person som Mona Sahlin blir vald till landets statsminister.

Läs mer om SD i Almedalsveckan


Applåder Åkesson

Slavlika villkor i saudiska hem

Asiatiska hemhjälper i Saudiarabien behandlas ”så gott som slavar” av arbetsgivare som nästan alltid kommer undan rättvisan. Det skriver Human Rights Watch i en ny rapport där kungadömet uppmanas att förbättra lagarna.

Det finns omkring 1,5 miljoner hemhjälper som arbetar med städning, barnpassning, matlagning och allmän uppassning i saudiarabiska hem. Flertalet är kvinnor från Indonesien, Sri Lanka, Filippinerna och Nepal men många kommer från andra länder i Asien och Afrika.

Läs mer: SVD

"Det är tillåtet inom islam att hålla sig med slavar så de anser väl sig inte begå något brott. Läser ofta om detta problemet i arabiska tidningar."

FRA debatten har nått Ryssland

Ryska planer på att kringgå FRA-spaning


Ryska teleoperatörer har redan planer på att kringgå den svenska avlyssningen. Om så sker skulle ett av de huvudsakliga motiven bakom att driva igenom den kontroversiella FRA-lagen falla bort. –Vi kan när som helst ändra trafikvägen, säger Ivan Kim på ryska telebolaget Rostelekom till tidningen RBK.

Läs mer: SVD

Kvinna knivhotad på spårvagnen

En kvinna i 80-årsåldern blev antastad och hotad med kniv på en spårvagn vid Bellevue i torsdags kväll. En 61-årig man sitter anhållen misstänkt för olaga hot och sexuellt ofredande.

Händelsen inträffade vid åtta-tiden i torsdags kväll. Mannen började tafsa på kvinnans ben på spårvagnen. När kvinnan sa i från tog mannen fram en kniv som han hotade henne med. Mannen greps av polis och sitter nu anhållen.

Källa:
GP

Knivskärning i Angered

En person blev misshandlad och knivskuren i en lägenhet på Saffransgatan i Angered i natt. Han blev också hotad inför en kommande rättegång. Därför rubriceras händelsen som övergrepp i rättssak.

Läs mer: GP