fredag 16 november 2007

Arabiska tränger ut svenskanUTMANINGEN DEL7
Genetaborna behöver inte lära sig svenska. Arabiska eller assyriska/syrianska fungerar utmärkt för att få hjälp i livsmedelsaffären, på konditoriet, i vårdcentralen eller pizzabutiken.
En äldre kvinna klädd i grå rock har drabbats av svindel bland matvarorna i butiken i Geneta centrum.
Hon får hjälp av Lamiyaa Lahdo att sätta sig och en kaka att knapra på.
Damen har diabetes. Tackorden väller fram på arabiska till Lamiyaa som ofta får plocka fram sina språkkunskaper. Särskilt viktigt blir det när nyanlända flyktingar kommer in i butiken. – Jag kan visa dom var sakerna står och för klara vad det finns för innehåll, säger Lamiyaa.

Pizzabutiken i Geneta centrum drivs av Can Afram. Han är i färd med att få ut en massa lahm aadjin, småpizzor på arabiskt vis, fast utan ost. De boende i området kommer över med köttfärsen och han bakar botten som färsen smetas ut på. Pizzor är inte längre det mest eftertraktade bland kunderna som till 80 procent talar arabiska eller ”suryoyo” (assyriska/syrianska). – De får service, och mycket babbel, skämtar Can Afram. När han tog över såg kundutbudet annorlunda ut i området. – Förut fanns det många svenskar, men de har flyttat, säger han och suckar.

Ute i centrum har det hunnit bli eftermiddag. Då och då korsar någon enstaka person torget.
Joseph Shahin har drivit tobaksaffären i centrum sedan år 1995. I takt med ett ökat antal nyanlända flyktingar från Irak har hans kunskaper i arabiska språket använts till annat än att sälja varor. –Ibland har de papper med sig från migrationsverket som man får hjälpa dem att översätta. Han har också posthantering i butiken. Och inte sällan får han visa hur det ska gå till för att få iväg ett paket. Att prata andra språk är inte enbart positivt. – Det är inte bra, man glömmer nästan svenskan, säger Joseph.

Källa: www.lt.se

Daniel fick 11 år för mordFLEMINGSBERG
Daniel Kuyumcuoglu, 23, dömdes i dag till 11 års fängelse för mordet på 26-årige Sigge Darboe.
– Vi kommer att överklaga, säger hans försvarsadvokat Lars Engstrand.
Klockan 11 i dag fredag meddelade tingsrätten sin dom efter den tre dagar långa mordrättegången som hölls i säkerhetssalen på Södertörns tingsrätt i Flemingsberg.

Tingsrätten gör bedömningen att Daniel Kuyumcuoglu har gjort sig skyldig till mord, olaga hot och vapenbrott.

– Den delen av domen var väntad, säger kammaråklagare Nils Lundberg.

De två män, 22 och 23 är gamla, som åtalades för olaga hot alternativt medhjälp till olaga hot friades helt av tingsrätten.

Nu har åklagaren tre veckor på sig innan han måste besluta om han ska överklaga domen eller inte.

– Jag har inte bestämt mig ännu, säger Nils Lundberg.

Källa: www.lt.se

Stopp i busstrafiken genom Ronna

Busstrafiken genom Ronna stoppadespå fredagskvällen efter att bussarna två gånger utsatts för stenkastning. Vid halv ett-tiden på eftermiddagen skedde den första attacken då två rutor på buss 755 krossades. Vid sju-tiden var det dags igen, då utsattes buss 762.
Därmed fick Swebus nog och stoppade alla stopp för linjerna 754, 755, 764 och 798 vid busshållplatserna Gillestigen, Hyggesvägen, Klövjevägen, Ronna centrum och Ronnaskolan.
På lördag morgon beräknas trafiken börja igen.

Källa: www.lt.se

Våldtogs av sju män - fick fängelseDen 19-åriga kvinnan våldtogs av sju män.
I onsdags avslutades rättegången. Straffet: 200 piskrapp och sex månader i fängelse - för offret.

Domen i den brutala våldtäktsmålet har upprört människor i hela världen.
Det var förra våren som den 19-åriga kvinnan utsattes för en brutal gruppvåldtäkt i staden Qatif i östra Saudiarabien.
Sju män turades om att våldta henne, sammanlagt 14 gånger.
Men det var inte bara gärningsmännen som straffades.
När fallet togs upp i den lokala domstolen dömdes männen till fängelse - och kvinnan till 90 piskrapp.

Chock

Brottet: hon bröt mot landets lag om att män och kvinnor inte får umgås med varandra, då hon befann sig i en främmande mans bil vid tillfället för övergreppet.
Domen överklagades, och på onsdagen avkunnade en högre domstol i staden sin dom. Resultatet kom som en chock.
19-åringens straff dubblades till 200 piskrapp och sex månader fängelse.
Domstolen ansåg nämligen att kvinnan hade försökt påverka rättegången genom media. Hennes advokat portades också från rätten och blev av med sin legitimation, uppger tidningen Arab News nätupplaga.
Också männen fick strängare straff i den andra rättegången.

Källa: www.expressen.se


Utländsk Källa: www.news.bbc.co.uk

En man gripen för Göteborgsbränder

En man i 20-årsåldern greps på fredagen misstänkt för inblandning i de uppmärksammade bränderna i Lövgärdet i Göteborg i augusti.
Mannen greps vid ett tillslag mot en lägenhet i Brunnsbo på fredagen, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.
- Han är misstänkt för delaktighet i två bränder, säger närpolischef Håkan Frank i Angered till TT.

Det var i början av augusti i år som ett stort antal bränder utbröt i området Lövgärdet i Göteborg. Ett allaktivitetshus förstördes i bränderna, och flera skolor skadades. I samband med bränderna satte polisen in extra bevakning på grund av oroligheter i området.
Tidigare har en 20-årig man suttit häktad misstänkt för en misshandel med koppling till bränderna och ytterligare tre unga män har delgivits misstanke om inblandning i bränderna. Polisen ville på fredagen inte säga om de männen fortfarande var misstänkta.
- Jag vill inte gå in på den biten, men som det ser ut nu kan det finnas flera som är intressanta i utredningen, säger Håkan Frank.
Några dagar senare utbröt även bränder i området Gårdsten. Polisen ser inget samband mellan händelserna, utan säger att det rör sig om ett gäng yngre pojkar som inspirerats av bränderna i Lövgärdet.

Källa: www.gt.se

Misstänkt bomb hittad i centrala Göteborg

Polisen har spärrat av ett stort område vid Centralstationen i Göteborg - med trafikkaos som följd.
En bärgare har hittat en misstänkt bomb i en stulen bil.
- Nu väntar vi på att tekniker ska komma till platsen, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen, till GT.se.

Den misstänkta bomben påträffades 14-tiden på fredagseftermiddagen när bärgaren skulle flytta två stulna bilar.
– Vi har hittat en väska i bilen. Vi har indikationer på att vi behöver undersöka den närmare med hjälp av tekniker, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid Göteborgspolisen.
Det misstänkta föremålet uppges vara någon typ av resväska med sladdar som sticker ut. De förefaller vara kopplade till en vit timer, enligt bärgaren.

Utökade avspärrningar

När polisen kom till platsen spärrades ett stort område av i närheten av Nils Ericsonterminalen och Göteborgs centralstation. Avspärrningarna utökades flera gånger vid bussterminalen, Bergslagsgatan och delar av Kruthusgatan.
– Vi har beräknat säkerhetsavstånd på cirka 200 meter och det är vad vi kommer att hålla oss till, säger polisens Stefan Gustafsson.
Avspärrningarna har lett till trafikkaos runt centralstationen med långa köer. Parkerade bilar från inte hämtas från parkeringarna.

källa: www.gt.se