söndag 19 oktober 2008

De nya miljonärerna i Sverige

Här berättar och Mellanösternexperten Birgitta Elfström om Sveriges nyaste miljonärer:

Många av de nya miljonärerna i Sverige idag är irakier och då särskilt de som varit peshmergasoldater i Irak. Före detta peshmergasoldater får nu i genomsnitt 200-500 USD varje månad som tack för trogen peshmergatjänst. Många av dessa f.d. soldater bor i Sverige och de tar emot denna inkomst som med största sannolikhet förblir obeskattad.

Tusentals irakier - och då främst kurder - har blivit de nya miljonärerna. Många av dem har köpt hus i Sverige som kostat 3-4 miljoner kronor. En irakier bosatt i London har fått 12 miljoner pund (drygt 152,5 miljoner kronor) i ersättning för trogen tjänst. Det har räckt både till hus och tomt i utkanten av London.

Inte är det demokrati som är på gång i Irak! Det som pågår är en plundring av det irakiska folkets oljeinkomster. Oljepengar rinner ut ur Irak. Sverige ger samtidigt bistånd till Irak. Hur hänger det ihop?

Källa Merit WagerMigrationsverket tar hjälp av konsulter

"Migrationsverket tar hjälp av konsultfirman McKinsey"

Generaldirektören Dan Eliasson tillstår att Migrationsverket inte når sina mål: Vi måste nu söka kunskap och högkvalitativt konsultstöd från det privata näringslivet.

Migrationsverket har misslyckats med målet att ingen asylansökan ska ta längre tid än sex månader att pröva. I dag är väntetiden för att få svar på en asylansökan i snitt nio månader. Om Migrationsverket hade verkat i en konkurrensutsatt miljö skulle säkert våra väntetider ha fått somliga kunder att vända sig till någon annan.

Därför tar vi nu ett nytt grepp som är tämligen unikt i svensk statsförvaltning. Vi har valt att handla upp konsultstöd från det privata företaget McKinsey som vi tror kan bidra med den kunskap och effektivisering som Migrationsverket behöver. Vissa kommer förmodligen att hävda att vi borde klara uppgiften själva. Men den diskussionen tar jag gärna, skriver Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Läs mer: DN/Debatt

Nya heta bloggar att besöka

1, Fria nyheter som tagit första platsen på bloggtoppen under kategorin politik.
2, Kriminellt, som åkt skyhögt upp på bloggtoppen på nolltid. Namn, domar, personnummer och bilder läggs ut.
3, Sexoffender.se, Även här läggs namn, domar samt personnummer ut.

Källa: imittsverige


Göteborg - 11-årig pojke knivrånad

Den 11-årige pojken cyklade igenom en gångtunnel i Påvelund i Göteborg.
Där stoppades han av tre ungdomar - som rånade honom med kniv.
- Han fick lämna ifrån sig en mobiltelefon och 50 kronor, säger Kristina Lörincz på polisen i Frölunda.

Läs mer: GT

Göteborg - Nytt invandrargetto planeras i HögsboEnligt dagens pappersupplaga av GP kan man läsa att det planeras ett 70 lägenheter i Högsbo på Riksdalergatan som under stambytesrenoveringen kommer att byggas om för att passa STORA barnfamiljer som idag bor i Nordöstra Göteborg ( Lärjedalen Bergsjön och Gunnared). Idag finns det ca 1107 familjer som har 4 barn eller fler.
Minst ett 70-tal familjer av dessa har minst 10 barn, dessa större familjer är från Somalia.

Läs även:

Snyfthistoria om trångbodda somalier i GP

Gp´s reportageserie från i våras om Somalier