söndag 2 november 2008

Pakistansk polis avbröt barnäktenskap

Pakistani police break up marriage between 4-year-old girl and 7-year-old boy

Pakistani police raided a child marriage ceremony in the city of Karachi and arrested a cleric who was presiding over the wedding of a 4-year-old girl and a 7-year-old boy.

Pakistani law says people must be 18 to marry but some Islamic laws allow girls to marry after puberty.

Yet despite the laws, young girls are often given away in marriage to settle disputes or pay off debts.

Mohammad Ismil (c) holds his 7-year old son Mohammad Waseem (R) and his son's 4-year old

Mohammad Ismil (C) holds his 7-year old son Mohammad Waseem (R) and his son's 4-year old "bride" Nisha (L) at a police station in Karachi, Pakistan, today

Police said they raided a house on Thursday evening following complaints from residents, including a former district government official, who said the girl was being married off by her father for about 500,000 rupees (£3,750).

The official told Reuters: 'We had noticed some gatherings at this house for a couple of days.

'Last night I went there and saw that the little girl was actually getting married. So we called the police.'

Some other residents said the marriage was taking place to resolve a long-standing family dispute. Police said they had arrested the boy's father but the girl's father had run away.

Källa: dailymail

94 procent av brotten ouppklarade

Runt sex procent av de allra vanligaste brotten klarades upp under förra året, enligt TV4:s Kalla fakta. En stor del av brotten förblir därmed olösta.

Trots att ett av alliansens vallöfte var ökad trygghet och minskad brottslighet syns inga direkta resultat i statistiken.

Var sjunde person råkade ut för ett brott förra året, men hittills har polisen inte lyckats ta fast fler tjuvar. Bland de valigaste brotten så som vålds-, sex- och inbrott samt rån förblir 94 procent olösta.

Justitieminister Beatrice Ask säger till Kalla Fakta att hon tror att det finns en kultur hos polisen där man utgår från att man inte kan göra något åt att lösa brotten.

- Det kan ibland handla om att man har bristande rutiner. Det kan ibland handla om att man har otur. Men ibland kan det också handla om att det är genuint svårt att reda ut ett ärende, säger hon till TV4.

Källa DN

Förmår djupt troende skapa balans i Halal-tv?

REPLIK TILL ANSVARIGE UTGIVAREN JOAKIM SANDBERG | SVT och islam


Joakim Sandberg iklär sig rollen som yttrandefrihetsmartyr när valet av programledare för Halal-tv ifrågasätts. Det är oroande att Sandberg inte inser skillnaden mellan att låta representanter för olika uppfattningar komma till tals och att låta dem leda program.

En av de grundläggande uppgifterna för seriös journalistik – det gäller i högsta grad public service – är att vara en kritisk motvikt till politiska och reli­giösa grupper. Den kritiska rösten kan komma före, vara en del av eller följa efter programmet, men ändå som en del av programserien.

Var kommer den kritiska mot­vikten i Halal-tv in när programmet leds av tre djupt troende muslimer?

Om SVT i en strävan att spegla mångfalden i landet vill ge alla en möjlighet att komma till tals utan kritisk motvikt, borde det innebära att vi kan vänta oss program ledda av partiledare eller reli­giösa företrädare som Ulf Ekman, Åke Green eller en ortodox rabbin. Jag betvivlar att Sandberg och SVT har sådana planer.

Det är inför islam som om­dömet grumlas. SVT verkar tro att islam är en etnicitet, inte en religion, och därför uppfattar Sandberg kravet på ett kritiskt perspektiv som uttryck för intolerans.

Vidare ondgör sig Sandberg över att programmet inte har getts en chans och försöker undvika det som kritiken gällde. Ingen har kritiserat programmet utan endast de som ska representera public service.

Tre djupt religiösa personer, varav en tidigare förordat stening vid otrohet och inte vill skaka hand med män, ska leda åtta program i SVT. I vanliga fall när någon inte vill ta någon i hand, och motiverar det med att personen tillhör en etnicitet, kön eller sexuell läggning, brukar det kallas diskriminering.

Läs mer: SVD/Opinion/Brännpunkt