lördag 26 juli 2008

Flyktingpolitik upprör i Norge

För en vecka sedan sköts en 16-årig pojke på en asylanläggning nästan ihjäl. I torsdags gick en grupp tjetjener till attack mot en annan asylanläggning och skadade 23 personer. Men det är inte bara våldsdåd som gör att flyktingpolitiken blivit en het fråga i Norge.

Läs mer: SVD


"Norge borde lära av Sverige om vad som händer när man importerar problemen. Och värre lär det bli om man inte gör något åt det i tid."

Muslimer i protest mot uppsagd moské

Fastighetsbolaget vill slänga ut muslimerna ur källarmoskén. Känslorna svallade utanför Contentus kontor på Södra Skolgatan i Malmö på fredagen.

SÖDRA INNERSTADEN. – Det handlar bara om diskriminering mot muslimer, säger demonstrationens samordnare Basem Mahmoud.

Det råder en allvarlig stämning utanför Contentus kontor på Södra Skolgatan. Ett sextio-tal muslimer har samlats för att protestera. På en av banderollerna står det ”Nej till avhysning utan orsak. Ja till samarbete.”

Det handlar om källarmoskén på Ramels väg i Rosengård, där muslimerna inte längre får vara kvar.

– Vi har blivit avhysta utan anledning. I sexton år har vi betalat hyran i tid och aldrig fått några klagomål, det handlar bara om diskriminering, säger Basem Mahmoud.

Enligt skylten på dörren ska det vara öppet på bostadsbolagets kontor, men kontoret ser mörkt och tomt ut.

– Tänk att de inte kan komma hit och föra en dialog med oss. Det är allt vi vill ha – samarbete och dialog, säger Basem Mahmoud.

Sydsvenskan har sökt Contentus upprepade gånger för en kommentar, men inte lyckats.

Källa: sydsvenskan

Kriminelle utlendinger tar ferien i norske fengsler798 utlendinger tilbringer fellesferien i norske fengsler, med ca. 2000 kroner i månedslønn. Nesten ingen sendes hjem for å sone.


- Vi må ha slutt på at folk sitter i norske fengsler og planlegger ny kriminalitet på norsk jord, sa justisminister Knut Storberget i fjor - og reiste til Litauen for å få til en avtale om hjemsendelse. Ett år senere er fengslene mer overfylt enn noensinne av utenlandske statsborgere. Hittil i år er bare åtte utenlandske fanger (én prosent) sendt til hjemlandet for soning.

Totalt sitter 3340 fanger i norske fengsler. 1 av 4 er utenlandske.Kostnadene pr. fange er 1500 kroner døgnet, som går til drift av fengselet, utstyr, lønn til innsatte og ansatte osv. I alt koster dette skattebetalerne 440 millioner kroner i året.


Läs mer: aftenposten.no

Bilden visar antal utländska fängslade brottslingar Juli 2008