tisdag 28 oktober 2008

Så kan vi minska brottsligheten i Göteborg

Under perioden 1986 till 2007 har skadegörelsebrott inklusive mordbrand fördubblats i Göteborg och Västra Götalandregionen. Detsamma gäller rånbrott som inkluderar hot eller våld. Anmälda misshandelsbrott har fördubblats. Göteborg bör ta efter Manchester som hittat en modell för effektiv brottsbekämpning, skriver Jan Hallberg (m) (bilden), Helene Odenjung (fp) och Carina Liljesand (kd), som tagit del av den brittiska stadens erfarenheter.

Läs mer: GP/Debatt

Handlare tvingas stänga efter stölder och hot

Ungdomsgängets stölder, sabotage och trakasserier tvingar Ica Lina till konkurs. – Det finns ingen möjlighet att driva butiken vidare, säger ägaren Mikael ­Axelsson.

Efter lång tid av stölder, sabotage och hot mot anställda och kunder har Icahandlaren Mikael Axelsson bestämt sig för att kasta in handduken.
– Hela vinsten stjäls från butiken, säger han uppgivet när LT träffar honom strax innan han ska bege sig till Södertälje tingsrätt
och ­begära butiken i konkurs.
– Det är ohållbart, ständiga hot, vandaliseringar och ungdomarna stjäl som ­korpar. Något måste hända eller borde rättare sagt ha hänt för länge sedan, säger han.

Under flera år har ungdomsgänget hängt utanför entrén och trakasserat och ibland även misshandlat kunder. Ibland är de fem, ibland 30, åldrarna ­varierar från tolv ända upp till 25.
– Många kunder skräms, de vågar sig inte hit och handla, säger Mikael Axelsson, som menar att ­ung­domarnas stölder i butiken tillsammans med sabotagen har skjutit hela verksam­heten i sank. Likviditet saknas nu för att betala de tio anställds löner.

Läs mer: LT

Butik trakasserades i fyra år

I fyra år har ett ungdomsgäng trakasserat ägarna av godisbutiken på Opaltorget. Nu åtalas den 19-årige gängledaren för övergrepp i rättssak och olaga hot.


Samtidigt åtalas en 16-årig kille för ofredande.
Åtalet är bara toppen på ett isberg.
Ägarna till butiken, ett äkta par, har utsatts för ungdomsgängets härjningar i flera år - snatterier, stölder, skadegörelse, inbrott och hot.
- Ingen gör något. Varken socialen eller polisen trots att alla vet vilka de är, säger mannen.
Senast polisanmälde ägarparet ett inbrott i butiken i juni.
- Sedan dess har vi haft ytterligare två inbrott men de har vi inte anmält. Vi har tvingats byta försäkringsbolag efter allt som hänt. Efter det anmäler vi inte inbrotten för vi vill inte riskera att stå helt utan försäkring.
- Istället tar vi alltid med oss cigaretter och snus när vi stänger för kvällen. Men de stjäl godis och dricka.

Läs mer: GP