söndag 21 oktober 2007

13-åring rånad

En 13-årig flicka från Västra Göteborg blev på söndagskvällen misshandlad och rånad vid en spårvagnshållplats på Orgelgatan efter att hon klivit av spårvagnen.

Två tjejer i 16-17-årsåldern gav sig på 13-åringen slog henne och rånade henne på jacka, MP-3-spelare och nycklar. De bägge rånarna försvann medan 13-åringen lyckades ta sig hem till sin bostad. Polisen har gott hopp om att klara upp rånet eftersom det dels finns vittnen, dels sannolikt bilder från övervakningskameror på spårvagnen som registrerat de bägge rånarna. Polisen har också ett bra signalement på de två misstänkta.
Källa: www.gp.se

Flumskola? Lär av Finland

Det är nog med viss oro svenska föräldrar skickar sina barn till den stundande skolstarten. Precis när man trodde att den svenska skolan inte kunde bli sämre kom skolverket med statistik som visar att färre högstadieelever än någonsin klarar gymnasiebehörigheten.
Skolverkets sorgliga siffror föregicks dessutom av en undersökning som visar att 10 000 elever ägnar minst en skoldag i veckan åt skolk.

Varför lyckas inte svenska elever tillgodogöra sig kunskapens frukt? Förmodligen därför att deras lärare inte heller har gjort det, ettagluttarnas välpolerade äpplen till trots.


Den undermåliga lärarutbildningen är oljan i flumskolans maskineri. På lärarhögskolorna frodas den perverterade kunskapssyn som präglar den svenska skolan. Knappt 30 procent av examinationsfrågorna kräver faktakunskaper. Och svaret på de flummiga frågorna behöver inte ens presteras under salskrivningar, man examineras i regel genom att sitta och filosofera i smågrupper. För alla som nyligen bevistat en svensk högstadieskola ringer här ett flertal klockor.
Också där förhörs man ofta genom att ”tänka fritt” i smågrupper. Också där har frågorna man ska besvara lite att göra med fakta. En vanlig uppgift går i stället ut på att förklara vad man ”känner” inför ett givet ämne.

Det viktiga är inte vad lilla Kalle vet om nazismen, utan vad det väcker för känslor hos honom. Anledningen är att alla elever förmodas kunna ”känna” något inför ett ämne, men att färre också kan lära sig något om det.
Kruxet är bara att medan Kalles kunskaper om nazismen begränsas till hans känslor lär Lisas välutbildade föräldrar henne allt om Stalingrad och Nürnbergrättegångarna.
Flumskolan befäster alltså kunskapsskillnader mellan barn från olika samhällsklasser.
Mot bakgrund av flumskolans ideologi är det inte särskilt konstigt att det är i matematik svenska elever är allra svagast. Det är svårt att vara ”för eller emot” 10 upphöjt till 12, eller att utveckla sina tankar kring talet 152.

Radikalt annorlunda är läget i Finland. De finska eleverna toppar OECD-ligan i både matematik och läsförståelse. Så har de också lärare med kunskap nog att katederundervisa en stadig timme.
Att vara finsk lärare, också för de små barnen, kräver en magisterutbildning på minst fem år. Lärarutbildningen är oerhört attraktiv, det går sju sökande på varje finsk lärarutbildningsplats jämfört med 1,4 i Sverige.


Och elevernas kunskaper utvärderas ofta och genomgående. Betyg ges tidigt och i många steg.
Det mest avundsvärda med finländarnas kunskapsfokus är att det skapat OECD:s mest klassutjämnande skola.

I Finland har socioekonomisk bakgrund liten betydelse för en elevs skolresultat.
Här, i jämlikhetens land, är de minst bemedlade barnen närmast ödesbestämda att prestera dåligt i skolan.

Det är mot Finland Jan Björklund bör rikta blicken när han reformerar lärarutbildningen.

Källa: politiken.biz

Hennes man dödades för sin tro

Det har nu gått nära ett halvår sedan tre kristna män torterades och mördades i den turkiska staden Malatya. Semse Aydin, änka efter Necati Aydin, berättar nu om lidandet och förföljelsen mot kristna i Turkiet.
Läs mer: www.varldenidag.se

Våldet på bussarna fortsätter - trots övervakningskameror

KARLSKRONA Bussresan till stan urartade. Ungdomar kräktes ombord - och chauffören blev misshandlad. Efteråt var han så rädd att han inte kunde sova.


Våldet mot Karlskronas bussförare fortsätter, trots att Bergkvarabuss nyligen installerade kameror på särskilt hårt drabbade linjer.
Tidigare i veckan åtalades en 26-årig Karlskronabo sedan han dödshotat en förare. Den berusade 26-åringen ville hindra chauffören från att kalla på förstärkning och skrek: "Får jag se blåljus ska du dö".
I utredningen av ärendet använde sig polisen av den övervakningsfilm från bussen som tydligt visar hur den aggressive passageraren uppträdde ombord.

Läs mer: http://blt.se