onsdag 8 oktober 2008

Direktör misstänkt i biståndshärva på Sida

Polis och åklagare utreder en 60-årig direktör som drivit projekt i Palestina där miljoner av Sidas bistånd försvunnit. Sida har hemligstämplat både sin utredning och den polisanmälan som gjorts.

Sida har i mer än tio år samarbetat med Sveriges största handelskammare - Sydsvenska handelskammaren - i olika biståndsprojekt runt om i världen. Som hög chef för kammaren ansvarade 60-åringen under årens lopp för 20-30 biståndsprojekt i bland annat Tanzania, Vitryssland, Ryssland och på Sri Lanka.

Misstankarna om grov trolöshet mot huvudman uppstod i slutet av förra året. På 60-åringens arbetsplats Sydsvenska industri- och handelskammaren fick man signaler som tydde på att flera miljoner kronor av biståndspengarna i Palestina var borta.

Kammarens egen undersökning stärkte misstankarna om att 60-åringen missbrukat sin förtroendeställning och vållat Sida en omfattande ekonomisk skada.

Läs mer DN

Sköts i huvudet för hundstöld

De skulle hämnas en påstådd hundstöld och sköt en 20-årig man i huvudet och magen. Två av de fem inblandade har nu fått sina domar i hovrätten i Malmö.

Vice chefsåklagare Pernilla Åström hade yrkat långa fängelsestraff för de två männen, 24 och 21 år. Hon ville se båda dömda för mordförsök, men hovrätten väljer att endast ändra 24-åringens fängelsestraff från åtta månader till ett år och att ogilla åtalet mot 21-åringen för olaga hot. För honom kvarstår straffet två års fängelse.

Läs mer KVP

Attackerade 10-årig flicka i Växjö

Den 35-årige sexförbrytaren är dömd för flera våldtäkter på barn - trots det släpptes han fri.
Två månader senare försökte han röva med sig en 10-årig flicka i sin bil.
- Med facit i hand så kan man alltid säga att det har gjorts felaktiga bedömningar, säger Magnus Broberg, chefsöverläkare på rättspsyk.

Så sent som för ett år sen bedömdes 35-åringen vara för sjuk för att gå fri.Han var dömd för svåra sexbrott. I sju år hade han tvångsvårdats på rättspsyk i Växjö för pedofili, tvångsmässig, paranoid och narcissistisk personlighetsstörning.
Men 9 juli i år blir han plötsligt friskförklarad - och släpps ut. I Länsrätten säger chefsöverläkaren att 35-åringen inte längre visar några sjukdomstecken:
"Han är i dag frisk. Det finns ingen risk för återfall i allvarlig brottslighet".
Knappt två månader senare anmäls 35-åringen för att ha försökt lura in en 10-årig flicka i baksätet på sin bil.

Läs mer: KVP

Sabotage stoppade spårvagn

Spårvagnstrafiken mot Angered stod på tisdagskvällen stilla i över en halvtimma efter ett sabotage mot en luftledning i Hjällbo.

Spårvägens trafilkledningscentral larmades klockan 20.34 om att någon slängt ett kravallstaket i metall på en luftledning vid Hjällbo Centrum.
- Ledningen blev inte skadad, men innan vi verifierat det stängde vi av strömmen som en säkerhetsåtgärd, säger Viktor Lundberg på trafikledningscentralen.

Stoppet i spårvagnstrafiken varade i 37 minuter.
- Nio vagnar på linje 4 och 9 påverkades. Under stoppet satte vi in insatsbussar, uppger Lundberg.

En av polispatrullerna som kallades till Hjällbo Centrum utsattes för stenkastning. Troligen av samma personer som slängt ned staketet på elledningen.
Sedan länge är det planerat att spårvagnstrafiken mot Angered ersätts med bussar från och med 21.30 på tisdagskvällen. Detta på grund av diverse spårarbeten.

Källa: GP