onsdag 24 oktober 2007

14-årige rånaren går helt fri från straff

GÖTEBORG. 15-åringen och 14-åringen rånade tillsammans Nettobutiken i Gårdsten.
15-åringen hotade kassörskan med en jaktkniv, 14-åringen höll kassörskans ena arm och tvingade henne öppna kassalådan och tog pengarna. Nu åtalas 15-åringen för rånet. 14-åringen däremot slipper straff. Enligt polisutredningen är de båda unga killarna lika skyldiga till det grova butiksrånet den 13 augusti.
Vid rånet kom de över 6 638 kronor i kontanter som de delade på.Kassörskan blev svårt chockad vid det brutala rånet.Butiken stängdes en tid efter rånet och det sattes även in extra bevakning.Netto kräver 15-åringen på 45 638 kronor i skadestånd.
Läs mer: www.gt.se

"Sänk åldern för straff till 12 år"

GÖTEBORG. Sänk straffmyndighetsåldern till 12 år.
- Jag vill inte ha fler barn i fängelse, men det skulle ge oss fler instrument att arbeta med, säger Magnus Lindegren, utredningsbefäl för ungdomsbrott på Hisingen i Göteborg.

– Får vi inte tag i problemet med barns brottslighet, mer än vi redan gör, så kommer det att växa ytterligare.
– Vi skulle säkert kunna rädda fler ungdomar med en 12-årsgräns.
Vad skulle främsta fördelarna vara?
– Ett exempel är misstänkt narkotikabrott. Vi kan inte tvinga en ungdom under 15 år till urinprov. Det kan endast ske med föräldrarnas tillstånd och närvaro.
Eftersom väldigt många ungdomsbrott är drogrelaterade menar Magnus Lindegren att man skulle kunna fånga upp många fler ungdomar i riskzonen betydligt tidigare.
– När de nått sexton-sjuttonårsåldern är den kriminella identiteten hos många redan befäst och väldigt svårhanterlig.
Läs mer: www.gt.se


15-åring åtalas för brandbomber

"Kan de i Lövgärdet, så kan vi väl i Gårdsten". Så gick snacket innan de åtta unga killarna kastade brandbomber mot förskolan Lillmosse i augusti. På tisdagen åtalades en 15-åring för bränderna.

Läs mer: www.gp.se

Ungdomsbråk stoppar busstrafik

Ett 20-tal busshållplatser i Landvetter- och i Härrydaområdet utanför Göteborg drogs in på onsdagsmorgonen efter beslut av skyddsombuden. Under en längre tid ska skolungdomar ha hotat och trakasserat förare, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.

Oroligheterna har förekommit under morgon och eftermiddag då skolungdomarna åkt till och från Rävlandaskolan. Stoppet gäller dessa tidpunkter och varar tills vidare.
Källa: www.gp.se