söndag 3 augusti 2008

Sd vinner mark på kd:s ägor

Sverigedemokraterna har tagit upp kampen om krist­demokraternas traditionella väljare. Genom att hylla kärnfamiljen och kräva strängare abortregler hoppas partiet ta sig in i riksdagen 2010. Men Göran Hägglund skyr alla jämförelser med parti­ledarkollegan Jimmie Åkesson – vars parti enligt opinions­mätningarna nu är lika stort som kristdemokraterna.

Smaka på tre politiska slogans och fundera på vilket parti som formulerat dem:
”Slå vakt om familjen.”
”Värdig vård för alla.”
”Trygg och meningsfull ålderdom.”

Nog låter det som om orden skulle komma ur kd-ledaren Göran Hägglunds mun.

Men parollerna är inte kristdemokraternas – utan Sverigedemokraternas.

Läs mer: sydsvenskan

Operationerna gör hederskulturen legitim

Artikel från Expressen Debatt

Jag vet faktiskt inte hur många mödomshinnor jag har betalat med skattepengar. Hur hanterar man situationer där ens övertygelse och kunskap kommer i konflikt med behovet att rädda livet på den person som sitter framför en, vettskrämd och panikslagen? Jag har, mot bättre vetande, bidragit till en industri som inte borde existera.
Det är nämligen orimligt att använda allmänna medel för att upprätthålla en medeltida lögn.
Det skriver Eduardo Grutzky, expert på hederskultur, mot bakgrund av att flera svenska landsting utför så kallade "mödomshinnerekonstrukturer".

Tjej från Mellanöstern, omkring 18 år gammal, berättar att hon ska gifta sig. Om det handlar om tvångsäktenskap eller inte är svårt att utreda. Innan hon gifter sig ska hon inom en månad köras till Västerås (eller exempelvis Trollhättan och Skövde, platsen varierar) där en kvinna ska "undersöka" henne inför bröllopet.

Läs mer: expressen/debatt