onsdag 27 augusti 2008

Att ställa krav på invandrare liknar extremhögerretorik av S

Efter morgonens utspel på Dagens Nyheters debattsida, där tre moderater med bl.a. migrationsminister Tobias Billström kräver att asylsökande ska bosätta sig där jobben finns kommer nu reaktioner från oppositionen. Socialdemokraternas Veronica Palm, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, kallar det för "farligt likt extremhögerretorik".

Asylsökande måste uppmuntras till att bosätta sig där chansen till arbetet och bostad är som störst, säger Billström till Rapport.

Moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation vill nu skärpa kraven på att de som kommer till Sverige måste kunna försörja sig själva.

I en debattartikel i DN idag skriver moderaterna att det inte finns någon rättighet att vara arbetslös i en speciell del av landet och att asylsökande genom ekonomiska drivkrafter det vill säga minskade bidrag ska tvingas flytta dit jobben finns.

Läs mer: SVT

Luftpistoler oroar polisen

I Tynnered och Askim skjuts det mot bussar, människor och fönster - med luftpistol. På två veckor har 12 anmälningar gjorts.

- Man kan ju misstänka att det är samma personer som ligger bakom skjutningarna, säger Linda Andersson som arbetar med underrättelse vid Frölundapolisen.
De första fyra anmälningarna gällde Tynnered förra helgen. Denna helgen skickades därför polispatruller dit. Då sköts det i stället i Askim vilket resulterade i åtta anmälningar. Det handlar om skjutningar mot människor, bostadsfönster, parkerade bilar och en skola. Inga personer har kommit till skada.
Både i fredags och i lördags sköts det mot buss 58 i Askim. Skotten gick inte igenom rutorna men sex rutor måste nu bytas och passagerare blev rädda.
- Det är allvarligt och obehagligt. Men det händer extremt sällan, säger Kristian Ördell, pressinformatör på Västtrafik.

Läs mer:GP

GP/Analys - Var smäller det nästa gång?

Ungdomar med anknytning till X-Team sköt vilt omkring sig i Gårdsten. Sedan dess har deras fiender slagit tillbaka tre gånger.
Risken för allmänheten ökar för varje nytt våldsdåd.


I måndags eftermiddag bytte gängstriderna skepnad.
Plötsligt handlade det inte längre om skottlossningar utan om en skarp sprängladdning, placerad under en exklusiv bil. Den var ämnad att smälla av mitt i ett bostadskvarter, inte långt från en grundskola vid Ramberget på Hisingen.
Mobiltelefon som skulle ha skickat klarsignalen till bomben klickade.
Vanligt folk befann sig alltså i akut livsfara. Och efter varenda intermezzo närmar vi oss, åtminstone statistiskt, den tidpunkt när oskyldiga drabbas.
Var slår blixten ner härnäst?
Attentatet på Bergavägen var riktad mot en yngling i utkanten av Bandidos undergrupp X-Team. Även på Berättelsegatan i Brunnsbo och på Storhöjdsgatan i Strömmensberg var det supporters till denna organisation som utsattes för aggressionerna.
Polisen har nu tio händelser, som kan kopplas till konflikter mellan två olika fraktioner i den undre världen, att utreda.

Läs mer:GP