måndag 26 maj 2008

Norge - Våld och kaos på anläggning för ensamkommande flyktingbarn

Det nye senteret på Eidsvoll var planlagt for 26 asylbarn. I stedet kom det 81. Resultatet var kaos: Vold mellom asylbarna. Vold mellom asylbarn og norske barn. Knust inventar og bevæpnet politi.

13 år gamle gutter har bodd flere år på gaten i Afghanistan. Levd av tigging. Analfabeter. Før de flytter inn på Eidsvoll omsorgssenter med designmøbler og flatskjerm. De kan ikke et ord norsk når de begynner på den lokale skolen. Eidsvoll omsorgssenter for barn er landets største barnevernsinstitusjon.

Afghanske gutter utgjør en av de store gruppene på sentret. Mange av dem er vokst opp uten et hjem, uten foreldre, noen er helt uten skolegang, mens andre har noen måneder på Koran-skole eller noe vanlig skole. Blir vi overrasket over at barn med slike opplevelser har det vondt? At de kan bite og slå ansatte?

Havner i slagsmål med kjetting og stein som våpen? Det lokale politiet etterforsker fortsatt to episoder.Tamiler er den andre hovedgruppen. 9 år, 12 år, 14 år gamle gutter fra Sri Lanka. Andre kommer fra land som Iran, Irak, Somalia. Forlatt av foreldre. Vitne til overgrep.

Läs mer: aftenposten.no

Fredens religon vill halshugga alla homosexuellaGambias president, Yahya Jammeh, sager att han planerar att halshugga alla homosexuella i landet, rapporterar Afrik.com.

Under söndagen förklarade han för sina samlade anhängare att eftersom Gambia är ett troende land ska inga syndiga eller omoraliska saker tolereras. De homosexuella i landet har fått order att lämna landet och Jammeh har utfärdat en varning om att Gambia kommer att få en lagstiftning som är striktare än i Iran.

Samtidigt har hotellägare hotats att få sin verksamhet nedlagd om de låter homosexuella bo på sina hotell. Presidenten förklarade också att han ville göra Gambia till ett av de bästa länderna i världen.

- Det är fruktansvärda nyheter. Mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara och världssamfundet och särskilt Sverige har ett ansvar att ta, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL, i en kommentar.

Läs mer: dagen.se


Samtal om kommande sharialagar i Sverige?


Biskop vill starta interreligiöst råd

Martin Lind, biskop i Linköpings stift, vill starta ett interreligiöst råd för muslimer och kristna. Inspirationen kom under ett besök hos Stormuftin Mustafa Ceric i Sarajevo som är shariaförespråkare i hela Europa.

Det är bland annat i sin essä The challenge of a single Muslim authority in Europe (ung. Utmaningen med en enda muslimsk auktoritet i Europa) som Stormuftin argumenterar för att institutionalisera närvaron av både islam som en universell religion och muslimer som globala medborgare. Han skriver bland annat att muslimer förtjänar att deras närvaro lagstiftas i form av ett politiskt och ekonomiskt klimat samt att sharia inte är förhandlingsbart utan evig.

När Världen idag presenterar uppgifterna om att Stormuftin Mustafa Ceric, som Martin Lind ser som den främste företrädaren för alla muslimer i Europa, förespråkar sharia blir biskopen överraskad. – Jag hörde inte honom nämna sharia en enda gång under besöket. Han är en utomordentlig humanist och känd som intellektuellt oerhört påläst. Vi hade inga samtal alls om lagstiftning med honom. Jag är inte säker på att de uppgifterna stämmer, och det måste kontrolleras.
,
Läs mer: varldenidag.se

"Martin Lind spelar överraskad över beskedet,vet han inte vad Mustsfa Ceric ivrar för? Det var en mycket dåligt påläst Biskop. Jag blir riktigt mörkrädd när jag läser sånt här."

England - Muslimsk engelsk lärare hotade att spränga Europas största shoppingcentra i luftenDen muslimska engelska läraren erkänner sig skyldig till att ha hotat spränga det gigantiska shoppingcentrumet Bluewater i luften, med hjälp av tre limosiner med tre karteschs
(projektil fylld med skrot som används mot levande mål).

Läs mer: thisislondon.co.uk

England i dag, Sverige imorgon