måndag 29 oktober 2007

Misstänkt hedersmord?

Föräldrar anhållna för mordförsök på 14-åring

En 14-årig flicka från Eskilstuna vårdas för svåra skador efter att på söndagen ha fallit från en balkong. Under natten till måndagen anhölls föräldrarna för försök till mord.
Flickan föll från en balkong på andra våningen i ett hyreshus på Östra Åsgatan.

Hennes föräldrar togs efter händelsen in till förhör.

- De anhölls under natten, misstänkta för försök till mord, säger Eskilstunapolisens utredare Svante Melin till DN.se.

Han berättar inget i övrigt om vad som framkommit i utredningen. Den misstänkte mannen är 44 år, kvinnan är 43 år.

Enligt Aftonbladet har flickan under natten förts till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård. Där fanns det på måndagsmorgonen ingen rapport om hennes tillstånd.

Källa: www.dn.se

GP reportage om Somalier

Därför granskar GP just somalier

Kriminalitet, missbruk, bidragsfusk, splittrade familjer, arbetslöshet och barn som far illa. Listan över problem som hemsöker Göteborgs somalier är lika lång som dyster.GP:s artikelserie om Göteborgs närmare 5 000 somalier baseras på statistik från öppna och hemligstämplade källor och på ett 30-tal längre intervjuer. Intervjuerna omfattade från två till fyra timmar och genomfördes under hösten 2007. Flera av personerna intervjuades vid upprepade tillfällen.

Hälften av de intervjuade är födda i Somalia. Övriga är svenskfödda personer som i sitt dagliga arbete kommer i kontakt med somalier och somaliers problematik. Även om det bland såväl somalier som svenskfödda funnits insikt om problemen, så kom siffrorna som GP tagit fram som en kalldusch för de flesta.
Läs mer: www.gp.se

GP reportage om Somalier

Somaliska fäder överger sina barn

Ett folk med tusenårig historia håller på att gå under. Mitt ibland oss. I Göteborg år 2007.Högt på listan över skyldiga står somaliska pappor som överger sina familjer. Det svenska bidragssamhället och den stängda arbetsmarknaden bidrar till katastrofen, som kan avläsas i grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet.
GP:s reporter Christer Lövkvist berättar i dag den dystra historien om de frånvarande fädernas folk.

Läs mer:
www.gp.se