onsdag 3 september 2008

Norge - Nästan ingen asylsökare har pass

Känns det igen? *S* Och Norge visar upp samma siffror som sverige, d.v.s hela 95% är papperslösa. Och det i sin tur betyder att grannlandet inte har någonstans att sända tillbaka dem till.

Det siste året har det vært en markant økning i tallet på asylsøkere som kommer til Norge. Og selv om politikerne høylytt krever at de må ut igjen så fort som mulig, er dette svært vanskelig, ifølge Politiets utlendingsenhet.

En hovedgrunn er at de fleste som kommer, verken har pass eller andre reisedokumenter, skriver VG. Politiet har derfor en omfattende og langvarig jobb med å dokumentere hvem de er. Og selv med en sannsynlig identifisering er det ikke alltid lett å sende en uberettiget asylsøker ut av landet. Det antatte hjemlandet må først gå med på å ta imot vedkommende – det vil si utstede et pass.

Läs mer: Aftenposten

Skriande bostadsbrist för Irakfamiljer

Malmö. Anhöriginvandringen från Irak har nästan fördubblats under det senaste halvåret. Trångboddheten förvärras och allt fler irakiska familjer drabbas av hemlöshet i Malmö. Stadsdelen Rosengård har slagit larm och säger att barnen far illa.

Läs mer: DN

"Hade dessa barn eget rum innan de kom till sverige? Knappast.
I mellanöstern bor hela släkten tillsammans i en lägenhet eller ett litet hus, det är mer regel än undantag. Detta är deras kultur.
Barnen verkar fara illa så fort de kommer till sverige, hur kommer det sig?"

Som man sår får man också skörda

Blogglag om åsikter får stark kritik

Åsiktsregistrering av bloggare och lag mot anonyma skribenter.
EU-parlamentarikern Christofer Fjellner är starkt kritisk till det kontroversiella förslaget som väntas gå igenom.
- Väldigt mycket dumheter, säger Christofer Fjellner till Expressen.se.
Expressen.se har tidigare skrivit om att Europaparlamentets utskott för kultur och utbildning röstat igenom ett förslag som bland annat innebär registrering av bloggare och deras åsikter.
Förslaget skulle bland annat göra det omöjligt att blogga anonymt.

Läs mer: Expressen

Avvisade flyktingar rymde

Sju personer rymde tidigt på tisdagsmorgonen från Migrationsverkets anläggning Sagåsen i Kållered utanför Göteborg. Samtliga hade fått besked om avvisning, rapporterar TV 4 Nyheterna Göteborg.

- Det är alldeles för lätt att rymma från anläggningen, säger Lars Skoglund, kommissarie på utlänningsroteln i Göteborg, till TV 4.
Enligt uppgifter till kanalen har nästan 20 personer lyckats rymma från anläggningen från och med i somras.

Källa: GP

Pakistanska flickor begravdes levande

Tre tonårsflickor i Pakistan ville gifta sig med vem de ville. Då blev de levande begravda ihop med två andra kvinnor. Dåden försvaras av en parlamentsledamot som "våra normer".


Hameeda, Raheema och Fauzia ville själva välja sina män, med det är ett brott mot traditionerna i ålderdomliga provinsen Baluchistan där äktenskap arrangeras av de olika klanernas ledare.
Flickorna, som uppges ha varit mellan 16 och 18 år, blev kidnappade av en grupp män och körda till ett avsides område där de blev slagna och skjutna. Blödande men fortfarande vid liv slängdes de i ett dike och täcktes med stenar och jord medan de ännu andades, enligt vad Human Rights Watch fått fram.

Läs mer:
GP