måndag 7 juli 2008

"Det handlar om religionsfrihet"

FRAMTIDSVISION. Moskén vid Ramberget är ritad av arkitekt Björn Sahlqvist. Den är inspirerad av svensk arkitektur och minareten ska leda tankarna till en bohusländsk fyr.


Protester, finansieringsproblem och konflikter bland Göteborgs muslimer.
Moskén vid Ramberget är en lång historia, trots att första spadtaget ännu inte tagits.

Första bygglovet beviljades 1993. Sedan dess har turerna varit många.

Anledningen till att moskén ännu inte står på plats är att upphandlingen tar tid. 2004 blev det klart att Saudiarabien står som finansiär och nu går alla praktiska frågor om bygget genom dem. Staten skänker cirka 80 miljoner kronor till Sveriges muslimska stiftelse, SMS, för att bygga moskén. Någon gång under 2009 eller 2010 beräknas moskén stå klar.
En disig februaridag i år gör sig Mario Curkovic och Jack Russel-hunden Nelli redo för dagens andra promenad. På lunchen går de den långa rundan, runt hela Ramberget på Hisingen i Göteborg.
Vid foten av berget böjer sig Mario ner som vanligt, ger Nelli en klapp och knäpper loss hennes grå läderkoppel. Här får hon springa lös. I dag springer inte Nelli omkring och samlar ihop pinnar som hon brukar.

I stället verkar hon orolig och springer direkt tillbaka till Mario.
- Vad sysslar du med Nelli?
En bit bort får han syn på samma sak som Nelli upptäckt. Två stora grishuvuden, med tryne och öron ligger i gräset.
- Är det något skämt eller? Det är nog plast, Nelli.
När Mario kommer fram till grisdelarna ser han att de är äkta, färska och blodiga.
Grishuvudena som Mario Curkovic hittade var en politisk aktion. Vem eller vilka som låg bakom den är inte känt.
Men motivet är glasklart. På platsen ska Sveriges muslimska stiftelse, SMS, bygga Göteborgs första centrala, stora moskébyggnad. Och grisen är enligt islam ett smutsigt djur.

Läs hela artikeln: GP

Nej till moske på ramberget

Personrånen ökar i Göteborgs centrum

Antalet personrån i Göteborgs innerstad har ökat kraftigt jämfört med förra året. Fram till och med maj har var antalet anmälda personrån 190, en ökning med 46 procent jämfört med motsvarande period förra året, uppger SVT:s Västnytt.

Samtidigt har antalet rån i förorterna minskat och polisen tror att gärningsmännen i centrum är desamma som tidigare rånat folk i ytterområdena.
Polisens ungdomssamordnare Even Magnusson uppskattar att drygt hälften av de anmälda rånen i innerstaden begåtts av ungdomar, ofta i grupp. Enligt Magnusson blir gärningsmännen också allt yngre.

Källa: GT

Mellanstadieelever på muslimsk friskola porrsurfar

Artikeln lånad från muslimska friskolan


Den muslimska friskolans morgonmöte tog upp att mellanstadieeleverna laddar ner porr på datorerna. Skolan är en F - 6-skola, så eleverna som laddar ner porren är högst 12-13 år. Skolledaren tog upp det som ett stort problem, eftersom alla klasserna från 1:an till 6:an använder datorerna utan lösenord. Dataläraren på skolan som också är imam sa på morgonmötet att han sagt åt eleverna att det är haram (förbjudet) enligt islam med porr.

Läs hela texten: muslimska friskolan

"I skolor brukar man använda sig av ett filter som försvårar
porrsurfning, denna aktuella skolan verkar inte ha något sådant."

Afganistan - En gift våldtagen 12 årig flicka riskerar att dödas

Artikeln med film har jag lånat från den utmärkta bloggen "Hedersrelaterat våld"En kort film där en tolvårig flicka berättar om det grova våld hon utsätts för av sin make.

Det går inte att ta in verkligheten bakom detta, och jag önskar att filmen vore fejkad, men så är inte fallet. Flickor, minder- åriga, gifts bort, misshandlas och dödas, främst i MENA- länderna och Asien, det vet vi. Men när agerar FN och andra organ på allvar mot detta? Varför tillåter man detta fortgå och låter länderna själva styra sin lagstiftning runt äktenskap?
Obegripligt, jag förstår inte detta! Jag känner mig så maktlös!

Besök bloggen "Hedersrelaterat våld" för mer läsning

Leif GW Persson har börjat blogga

Han behöver besökare, så gör gärna ett besök på: http://leifgwpersson.se/

"Lycka till med bloggen Leif GW Pettersson."

SFI - 40 år av bortkastade miljarder!Från den utmärkta bloggen
Skymmningszonen har jag lånat följande artikel:

SFI - 40 år av bortkastade miljarder!

En kompis till mig i Stockholm, vi kan kalla honom Hasse, är förutom att vara en mycket mångfacetterad och kunnig människa också en lysande pedagog. Han har därför under årens lopp arbetat som bl a lärare på SFI, en uppgift som han från början ansåg vara av stor vikt för att hjälpa invandrare att snabbt etablera sig i det nya landet.

Eftersom Hasse är den typen av människa som i grunden vill tro alla om väl kastade han sig in i SFI-arbetet med liv och lust. Herregud, tänkte han, här finns det folk som hungrar efter kunskap, jag har den och vet hur man delar med sig av den. Hasse, som är i femtioårsåldern, hade rätt så omfattande errfarenhet från lärarjobb på grundskola och gymnasium och trodde det visserligen skulle innebära nya och förmodligen större utmaningar på SFI, men aldrig hade han väl kunnat tänka sig den otroliga misär som han ganska snabbt upptäckte. Över en bira på vår gamla stamkrog satt vi och diskuterade detta och hans erfarenheter var av det mer hårresande slaget.

Han berättade, och jag ljuger inte om jag säger att han hade gråt i rösten, om hur totalanalfabeter kommer dit, aldrig slår upp en bok, aldrig gör något hemarbete, aldrig aktivt deltar på lektionerna. Trots sina höga ambitioner kunde Hasse inte på några villkor entusiasmera mer än några fåtal elever varje termin, dom andra sitter där och hel- eller halvsover.

Läs resten av den hårresande artikeln här


England - Spårhundar tvingas använda tossor om de ska undersöka muslimska hem för att inte väcka anstöt
En rekommendation som ursprungligen utarbetats för att täcka polisens sökningar av moskéer där hundar är utrustade med lädertossor har nu utsträckts till att undersöka muslimska hem.

Enligt förslag från Association of Chief Police Officers (ACPO), Tossor skulle användas när passagerarna protesterade mot sökning på religiösa grunder.
Hundars "saliv anses vara orent eller oren i islamisk undervisning och det är förbjudet att hålla djur som sällskapsdjur.

Läs mer: thisislondon