tisdag 3 februari 2009

Kräv hiv-test för att ha sex med maken

Somalier som haft sex under besöket i hemlandet riskerar att smitta sina fruar, skriver Gibril Musesultan, kontaktperson för Somaliska hälsoteamet.
"Jag känner till en hiv-smittad kvinna i Sverige som bara har haft sex med sin man i hela sitt liv."
"Vägra ha sex med era män som varit i Somalia så länge de inte hiv-testar sig."

Läs mer: Expressen/debatt

Taxiförare åtalas – förgrep sig på 18-årig kvinna i bilen

Den 18-åriga kvinnan klev in i taxin för att bli körd till Linnéstaden. Istället kördes hon till ett hotell på Hisingen där föraren erbjöd henne pengar för att ”följa med upp”.

När taxiföraren nu åtalats för olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande anklagas mannen för att under 45 minuter ha kört runt kvinnan i Göteborg samtidigt som han tafsade på henne och försökte kyssa henne.
Först när kvinnan gav honom sitt nummer och övertygade honom om att de kunde ses en annan gång ska han låtit henne gå.
- Han har vägrat släppa av henne, säger åklagaren Lotta Nielsen som igår åtalade mannen.

Läs mer: Metro

Södertälje - Man bortförd och misshandlad av fyra

En 32-åring fördes bort och misshandlades svårt av fyra män på måndagskvällen.

Vid 17-tiden på måndagen fick polisen ett larm om en svår misshandel. En 32-årig man hade blivit upplockad av fyra okända män som kört ut honom till Malmsjön i Enhörna där de misshandlat honom allvarligt.

– Det är nästan inte någon fläck på kroppen som är hel. Han har benbrott på flera ställen och skallskador, säger Marlene Arnstein, stationsbefäl på Södertäljepolisen.
Mannen blev lämnad, men lyckades kravla till en busshållplats. Han blev upplockad av en buss och kördes till mötande polis i Lina.

Mannen vårdas nu på sjukhus för sina skador.
Marlene Arnstein uppger att han vet vilka det var som misshandlade
honom, men att han valt att ännu inte samarbeta med polisen.
– Vi står och stampar just nu, säger hon.
Hon menar att det kan vara fråga om en uppgörelse. Männen misstänks för människorov, grov misshandel och olaga hot.

Källa LT

Göteborg - Lurade till sig socialbidrag

Ett gift par har under fem år lurat till sig över en miljon kronor i socialbidrag. Detta trots att de under samma period har haft inkomster från utlandet på omkring 4,2 miljoner.

Det medelålders paret från Göteborg åtalas nu för grovt bedrägeri. Totalt misstänks de för 85 brott per person, varav 80 misstankar rör grovt bedrägeri.
Vid 72 olika tillfällen under tiden december 2001 till december 2006 har paret lurat till sig försörjningsstöd från socialtjänsten i Lärjedalen.

Läs mer: GP

Brottsligheten i Rosengård ökar

Brottsligheten i Rosengård ökar kraftigt.
Förra året anmäldes 22 procent fler brott än 2007.
En stor del av ökningen beror på anlagda bränder, enligt polisen.
- Vi har sett en eskalering, säger Stefan Sintéus, polismästare i Skåne.

Rapporten om en växande radikalisering inom islam i Rosengård väckte stark kritik när den kom förra veckan. Många ifrågasätter de uppgifter som Magnus Ranstorp och Josefine Dos Santos presenterade. Nu kommer nya kontroversiella uppgifter om Rosengård.

Läs mer: KVP

Brinnande skolor kostar halv miljard

De brinnande skolorna kostar en halv miljard varje år och Skåne är hårdast drabbat i Sverige. Nästan alla skolbränder är anlagda och den som tänder på är ofta en av eleverna.

Klockan är 20.30 5 januari när Killebäckskolan i Södra Sandby plötsligt står i lågor.
Några trettonåringars lek med raketer startar en av årets första skolbränder, och fortsätter det att brinna som under 2008 kommer det bli hundratals till. De flesta bränderna släcks av personal eller självslocknar vilket gör säkra siffror svåra att få fram. Svensk Brandskyddförenings projekt Anlagd brand har gått igenom pressklipp och på så sätt räknat hur många omskrivna skolbränder varje kommun drabbats av.

Läs mer: KVP