torsdag 15 april 2010

ALLA partier skall få plats i skolan

Skolor får inte säga ja till att släppa in vissa partier och samtidigt neka andra partier att föra fram sitt budskap.

I dag presenterade Skolverket sina slutsatser om opinionsbildning i skolan. Uppdraget att titta på frågan kommer från regeringen.

Orsaken är den osäkerhet som rådet på landets skolor om hur man ska hantera olika partier som vill presentera sin politik för eleverna.

I en del fall har vissa partier släppts in, medan man sagt nej till partier som skolan anser inte står för demokratiska värderingar.


Det är dock juridiskt möjligt att utestänga alla politiska partier eftersom skolan inte är en allmän plats. Men den lösningen är mindre lyckad utifrån skolans demokratiuppdrag, menar Skolverket.

- Alla partier ska få komma in på skolan och där ska de olika åsikterna som presenteras bemötas. Det finns krav på att elevers undervisning ska vara saklig och allsidig. Då är det inte rätt att stänga ute vissa åsikter, säger Ulrika Lindmark, jurist på Skolverket.


Hon är en av dem som har gått igenom aktuell lagstiftning och de beslut som fattats i olika rättsliga instanser. Avgörande för Skolverket är att viktiga principer i grundlagen, som yttrandefrihet och tryckfrihet står över skollagen och annan lagstiftning som är aktuell i skolans värld.

Källa: GP

En dröm blir verklighet?


Försörjningskrav vid anhöriginvandrig

Från den 15 april måste personer som vill att anhöriga ska komma till Sverige kunna försörja sig själva och ha en lämplig bostad.

Försörjningskravet gäller dock långt ifrån alla personer.
Om du klickar på länken För dig som är anhörig här nedan kan du se vilka grupper som är undantagna från försörjningskravet.


Personer som omfattas av kravet är till exempel de som haft permanent uppehållstillstånd kortare tid än fyra år och fått tillståndet på grund av

humanitära skäl eller synnerligen ömmande omständigheter
andra svåra motsättningar i hemlandet.
miljökatastrof .
Försörjningskravet gäller dock inte personer som har gemensamma barn med den som söker uppehållstillstånd.


Krav på försörjning


Hur mycket personen som bor i Sverige ska tjäna beror på utgifter och inkomster. Migrationsverket gör en individuell uträkning för varje person.

Bostad av tillräcklig storlek och standard

Migrationsverket kommer också att meddela vilka minimikrav som bostaden ska uppfylla genom en föreskrift som beräknas vara klar i slutet av april.

Källa: Migrationsverket

Miljonbidrag till man med "cp-skada"

Polisen misstänker att en 32-årig Halmstadbo låtsats vara cp-skadad och på så sätt sen 2007 lurat till sig närmare fem miljoner kronor av Försäkringskassan.
Ytterligare fem personer, som via ett assistansbolag har redovisat att de vårdat mannen, är misstänkta för bidragsbrott.


Bedrägeriet ska ha pågått sen 2007 och 32-åringen är beviljad cirka 170 000 kronor i månaden i assistansersättning av Försäkringskassan.
I går knackade polisen på dörren hos honom och förklarade att han är misstänkt för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan. 32-åringen vårdas av ett assistansbolag som drivs av en familj. En av de så kallade assistenterna som ska ha jobbat för 32-åringen har inte varit i Sverige sen i början av november.


Men hon har jobbat hela november, december, januari och februari för det här bolaget.
– Familjen som driver bolaget har varit utomlands en hel del och då har de redovisat att de arbetat i Sverige. En av dem går i skola men arbetsschema och arbetstider går inte ihop, säger Claes Björnerhag och fortsätter:
– Helt klart är att assistenterna inte behövt arbeta i den omfattning som de har redovisat.
32-åringen ska vara släkt med familjen som vårdar honom. Men det tror inte polisen på. Experter som polisen varit i kontakt med betraktar släktskapet som ”omöjligt”.


Läs mer: Hallandsposten

ÄNTLIGEN!! - Tiggare utvisas från Sverige



Mitt under lunchtid i går parkerade polisen sin minibuss i Brunnsparken och citypolisen Lars Christensen hoppade ur. En kvinna som brukar tigga i hörnet av Södra och Östra Hamngatan förstod snabbt vad som var på gång. Hon tog sin väska och gick sakta mot spårvagnsplatsen, men polisen såg henne och tog henne med till minibussen.


Kvinnans man och dotter åkte nyligen hem efter det att polisen uppmärksammat att flickan lekte i centrum hela dagarna medan föräldrarna tiggde.
Sammanlagt omhändertogs tre kvinnliga tiggare i går. De kommer från Rumänien och ska nu direktavvisas dit med flyg.

Tiggeriet misstänks vara organiserat


Polisen misstänker att tiggeriet i Göteborg är organiserat. En anledning är att polisen för ett par veckor sedan fick reda på att en lägenhet som betalas av socialtjänsten användes av mellan 20 och 25 tiggare. Lägenheten var egentligen avsedd för två personer.


Läs mer: GP