söndag 18 november 2007

Nu börjar utländska medier vakna

...angående asylhanteringens totalhaveri i Sverige! De är chockade över Sveriges oförmåga att hantera asyl- och invandringsfrågor, att 250.000 svenska pass är borta och att man kan få hur många nya som helst etc.

De har lyssnat på radions Kaliber ("Det andra migrationsverket") och läst mina mina otaliga alarmerande texter här på min blogg. De hänvisar till att de läst min blogg och är totalchockade över situationen i Sverige.

I Sverige däremot verkar man så avtrubbad att det totala haveriet på asylområdet inte betyder något - i varje fall ser jag inga som helst tecken på chock eller aktivitet med anledning av vad Kaliber avslöjat, vad jag framfört och vad mina källor inom verket berättat.

Ingenting, absolut ingenting händer utan allt rullar på i samma totalt meningslösa spår trots att
- en kvarts miljon svenska pass är på drift
- vi inte har en aning om vilka som är här
- MIG struntar i lagar och bestämmelser vad gäller DNA-tester och beviljar uppehållstillstånd utan att veta om folk är släkt med varandra och om barnen är deras barn
- praxis ändras från dag till dag och t.o.m. över en lunchrast (!) och de anställda inte vet vad de har att hålla sig till,
- MIG (med regeringens goda minne?) specialbehandlar en viss grupp asylsökande (den som verkar ha de flesta förfalskade identiteterna och handlingarna) och låter andra vänta hur länge som helst (ca 24.000 oavgjorda ärenden). Etc, etc, etc.

Läs mer: merit.blogg.se/asyl__migration.html

Flyktingar vill inte till BollnäsAv Gustav Sjöholm 23 mars 2007
Migrationsverket räknar med en flyktinganstormning i år. Myndigheten försöker få kommunerna att ta emot fler asylsökande än tidigare.
Bollnäs ställer upp. Men flyktingarna vill inte komma.


Migrationsverket räknar med att uppemot 33 000 flyktingar kommer att vara i behov av kommunplats i år. Enligt beräkningarna kommer mer än 67 procent fler söka asyl i Sverige i år jämfört med förra året.
Därför har Migrationsverket uppmanat kommunerna att ta emot fler flyktingar än tidigare.
Bollnäs hade tidigare ett avtal om att ta emot 75 flyktingar per år. Det har höjts till 109 i år.
Men kommunen har under de senaste fyra åren aldrig tagit emot de 75 flyktingar man har åtagit sig. Snarare ligger siffran kring 40.

- Det beror på att folk inte vill flytta till Bollnäs. Så enkelt är det. Det finns ingen annan förklaring, säger Dino Hadzizulfic, flyktingsamordnare på kommunens introduktionsenhet.
Han berättar att flyktingarna är välinformerade. De vet att kommunen har hög arbetslöshet och att det inte finns någon högskola här. Dessutom ligger det i Norrland. De flesta vill bo söderut.
Så i stället för att ta platserna i Bollnäs som erbjuds, väljer man att vänta på förläggningarna eller skaffa sig boende på egen hand, till exempel inneboende hos vänner.

60 procent av de som kommit till kommunen är så kallade kvotflyktingar, som oftast kommer direkt från flyktingläger i utlandet. De vet ingenting om Bollnäs och hamnar här mer eller mindre av en slump.
- Vårt arbete försvåras av kvotflyktingarna. De är mycket svårare i introduktionsprogrammet. De kan absolut ingenting om språket eller samhället, det är en stor nackdel för vårt arbete. De på förläggningarna har börjat lära sig språket och vet mer om samhället, säger Dino Hadzizulfic och tillägger:
- De flesta vi tar emot flyttar också efter ett tag.
? Är det ett problem att flyktingarna inte vill hit?
- Problem och problem. Statliga myndigheter vill att vi höjer antalet trots att vi inte uppfyllde förra avtalet. Vi har en mycket bra flyktingmottagning och introduktionsprogram - och så sitter vi här och får inget folk. Det är lite motsägelsefullt.

Han säger att det är typiskt för småkommunerna i Hälsingland. Men till Söderhamn har redan 25 flyktingar fått plats. Hittills i år har fyra flyktingar kommit till Bollnäs. Två från Irak och två från Somalia.
- Två kommer från flyktingförläggningen i Kiruna. De ville komma söderut. De andra två hade faktiskt kompisar här och tyckte att Bollnäs verkade bra, säger Dino Hadzizulfic.

Han säger att det borde vara en trygghet att komma till en kommun som Bollnäs, med kortare köer till barnomsorgen, mer service och bättre bostadssituation.
Integrationsverket har en väldig brist på små lägenheter i hela landet.

68 procent av flyktingarna är ensamstående. Men i kommunen finns gott om små lägenheter, både i Kilafors och Arbrå. Trots det är Dino Hadzizulfic övertygad om att kommunen inte kommer att fylla platserna. Snarare hamnar det kring hälften.

Lars Olofsson är bosättningshandläggare för länet på integrationsverket. Han hoppas på en "ketchupeffekt", att några flyttar till Bollnäs, så att deras familjer kan komma som anhörigflyktingar senare.
- Om några trivs kan det kan leda till att det blir som ringar på vattnet, säger han.


Ökade kostnader för avvisningar

Kostnaderna för att avvisa personer som inte får uppehållstillstånd kommer att öka rejält i år.

Fler avslag väntas och dessutom blir resorna till hemländerna allt längre.

I år bedöms kostnaderna för att transportera tillbaka asylsökande som får avslag på sin ansökan öka till 190 miljoner kronor. Det är 43 procent mer än 2005 och nästan dubbelt så mycket som i fjol.

Men 2006 var ett udda år i statistiken, eftersom antalet avvisningar då sjönk genom den tillfälliga asyllagen, som gjorde att fler uppehållstillstånd beviljades.

Bara det faktum att den tillfälliga lagen nu är borta gör att Kriminalvårdens transporttjänst, som ansvarar för resorna, räknar med fler resor i år.

Dyr kringapparat
- Men huvudskälet till att kostnaderna ökat under senare år är att en mindre andel av resorna nu sker inom Europa och i stället går till Asien, Sydamerika och Afrika, säger Göran Stenbeck på Kriminalvårdens transporttjänst.

Det är inte bara biljetterna som blir dyrare med längre avstånd. Hela kringapparaten blir mer kostsam, till exempel för att de långa resorna kräver mer personal.

Göran Stenbeck var en av deltagarna på en öppen utfrågning i riksdagen på tisdagen om polisens arbete med att verkställa avvisningsbeslut i asylärenden.

Migrationsverkets målsättning är att personer som måste lämna landet ska göra det självmant, vilket sker i ungefär hälften av fallen. Polisen kopplas in först om en person håller sig undan eller om verket misstänker att det kommer att behövas tvång vid avvisningen.

Bortre gräns
Michael Williams från organisationen Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd (FARR) berättade om flera fall nyligen då personer satts på handbojor och förts till hemlandets ambassad för att få id-handlingar och sedan omedelbart skickats tillbaka.

- Det är inte värdigt en rättsstat, sade han.

FARR anser att inga avvisningsärenden ska lämnas över till polisen, utan att ansvaret ska ligga på Migrationsverket. Williams vill också att det ska införas en bortre gräns för hur länge en person kan hållas i förvar inför en avvisning och att polisen ska få bättre etiska regler för sitt arbete. Synpunkterna delades av flera riksdagsledamöter.

Misslyckad utvisning kostade 200 000

En misslyckad utvisning till Somalia kostade skattebetalarna närmare 200 000 kronor.
Människorättsorganisationen Amnesty är kritisk till att Sverige utvisar personer till det krigshärjade landet.

I augusti 2005 dömdes en 38-årig somalisk medborgare till fängelse och tio års utvisning för våldtäkt. När mannen avtjänat sitt straff på ett fängelse i Skåne skulle utvisningen verkställas.

Trots att läget i Somalia är mycket oroligt och utrikesdepartementet avråder från resor dit konstaterade en polis i Skåne att utvisningen kunde ske.

Kriminalvårdens transporttjänst verkställde utvisningsförsöket.

- Vi hade fyra personer som reste reguljärt med mannen till Nairobi i onsdags. Därifrån gick ett särskilt chartrat flyg till Somalia, säger Göran Stenbeck, chef för transporttjänsten, till TT.

Transporttjänstens personal stannade kvar i Kenyas huvudstad Nairobi. I stället hade personal från ett lokalt säkerhetsföretag hyrts in. Göran Stenbeck säger att det var Kriminalvårdens bedömning av säkerhetsläget i Somalia som gjorde att ett säkerhetsföretag anlitades för flygningen till dit.

Men den utvisade mannen nekades att komma in i Somalia.

- Vi misstänker att det beror på hans resehandlingar. Han reste på en tillfällig id-handling, säger Stenbeck.

I stället återvände det chartrade planet till Nairobi och mannen reste reguljärt med Kriminalvårdens personal tillbaka till Sverige på fredagen där han placerades i häkte.

Biljetterna till och från Nairobi gick på cirka 115 000 kronor. Att chartra ett plan i Kenya plus att hyra in säkerhetspersonal kostade 9 500 dollar, cirka 65 000 kronor.

Utvisningsbeslutet gäller fortfarande. Så sent som på torsdagen beslutade regeringen att avslå en nådeansökan som mannen lämnat in. Men redan i tisdags bestämdes att utvisningen skulle verkställas, trots att regeringsbeslutet ännu inte var fattat, berättar Lars Brandt vid justitiedepartementets nådeenhet.

Svenska Amnesty är kritisk till utvisningsförsöket till Somalia.

- Det har rapporterats mycket om hur pass instabilt läget är i Somalia, säger flyktingansvarige Madelaine Seidlitz.

TT har sökt den polis som gjorde bedömningen att den somaliske mannen kunde utvisas, men inte lyckats nå honom.

- Det görs en individuell bedömning där vi tittar på de omständigheter som föreligger i landet det rör sig om. Sedan gör vi en bedömning om individen löper någon särskild risk, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid polisen i Skåne.

Källa: www.svd.se

Kostnader för avvisningar

Motion 2007/08:Sf202

MER INFORMATION

Motion till riksdagen
2007/08:Sf202
av Rolf Gunnarsson (m)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kostnader för avvisning.

Motivering

Det finns uppgifter som säger att en enda flykting har kostat skattebetalarna 1,7 miljoner kronor i rena utvisningskostnader. ”Sveriges dyraste resebyrå” lär Kriminalvårdens transporttjänst kallas.

Jag tror att det är viktigt att vi hushållar med skattemedel, och jag tror också att siffror som jag här presenterat väcker folks ilska. Det talas om boende på lyxhotell, resor i affärsklass och en del annat.

Kriminalvården skall, som alla andra myndigheter, hushålla med sina pengar – som är skattebetalarnas pengar.

Stockholm den 26 september 2007


Rolf Gunnarsson (m)Källa: www.riksdagen.se"Sverige läcker som ett såll"

EU ger Sverige pengar för Irak-flyktingar

Sverige får drygt 30 miljoner kronor från EU, eftersom landet tar emot så många flyktingar från Irak, uppger Sveriges Radios Kaliber.

Därmed går nästan hälften av pengarna i EU-kommissionens så kallade flyktingfond till Sverige.

- Det är bra att vi börjar närma oss mera av ett gemensamt europeiskt ansvarstagande för detta. Men det är fortfarande ganska lång väg att gå, säger utrikesminister Carl Bildt till Kaliber.

Totalt fördelades närmare 70 miljoner kronor till länder som tar emot många asylsökande. Den andra hälften av pengarna gick till länder runt Medelhavet som tar emot ett stort antal flyktingar från Afrika.

Källa: www.na.se

Police attacked by TV watchdog over C4 mosque expose

Police have been criticised for taking action against a television programme which exposed how some Islamic preachers use British mosques to spread a message of hatred and segregation.

Broadcasting watchdogs have cleared Channel 4 of wrongdoing over the controversial documentary about Muslim extremism.

The programme featured footage of preachers at a number of mosques, including one who praised the Taliban for murdering British soldiers.

Scroll to the bottom of the page to watch shocking scenes from the documentary...

West Midlands police rejected calls to take action against the preachers for stirring up racial hatred – and turned on the film-makers.

Three months ago, the police, backed by the Crown Prosecution Service, made a formal complaint to Ofcom, alleging that the way 50 hours of videotape had been edited was 'distorted'.

But The Mail on Sunday has been told Ofcom has backed Channel 4's claim that the film was fair and has criticised the police response.

The programme, Undercover Mosque, broadcast in January, featured TV footage of an Islamic preacher praising the death of a British soldier.

At a meeting in a Birmingham mosque, the cleric said: "There was an individual killed in Afghanistan recently.

"Do you know what was written in a newspaper? Hero of Islam! The hero of Islam is the one who separated his head from his shoulders!"

Abu Usamah, a preacher at the Green Lane mosque in Birmingham, was secretly filmed saying:

"If I were to call homosexuals perverted, dirty, filthy, dogs who should be murdered, that is my freedom of speech isn't it?"

Mr Usamah later said the programme was a "poor attempt at fair journalism" and claimed his remark was "taken out of context – without any explanation".

Comments by other imams in the film were: "Take that homosexual man and throw him off the mountain", "those whom the wrath of Allah is upon, is the Jew and the Christian", and "it takes two witnesses of a woman to equal the one witness of the man".

Explaining the decision by West Midlands police to call for an Ofcom inquiry, Assistant Chief Constable Anil Patani said in August:

"As a result of our initial findings, the investigation was extended to include issues relating to the editing and portrayal of the documentary.

"The priority for police has been to investigate the documentary and its making with as much rigour as the extremism the programme sought to portray."

Crown Prosecution Service lawyer Bethan David said: "The splicing together of extracts from longer speeches appears to have completely distorted what the speakers were saying.

"We have been dealing with a heavily edited television programme, apparently taking out of context aspects of speeches, which, in their totality, could never provide a realistic prospect of any convictions."

The film prompted the Saudi Arabian government to complain directly to the Foreign Office.

The Dispatches documentary claimed the Saudis recruited young Muslims in the UK, trained them in Saudi Arabia and sent them back to the West to spread a "radical ideology of intolerance and bigotry" through British mosques and Islamic organisations.

Last night, both Ofcom and Channel 4 declined to comment.

Källa: www.dailymail.co.uk