söndag 18 november 2007

Ökade kostnader för avvisningar

Kostnaderna för att avvisa personer som inte får uppehållstillstånd kommer att öka rejält i år.

Fler avslag väntas och dessutom blir resorna till hemländerna allt längre.

I år bedöms kostnaderna för att transportera tillbaka asylsökande som får avslag på sin ansökan öka till 190 miljoner kronor. Det är 43 procent mer än 2005 och nästan dubbelt så mycket som i fjol.

Men 2006 var ett udda år i statistiken, eftersom antalet avvisningar då sjönk genom den tillfälliga asyllagen, som gjorde att fler uppehållstillstånd beviljades.

Bara det faktum att den tillfälliga lagen nu är borta gör att Kriminalvårdens transporttjänst, som ansvarar för resorna, räknar med fler resor i år.

Dyr kringapparat
- Men huvudskälet till att kostnaderna ökat under senare år är att en mindre andel av resorna nu sker inom Europa och i stället går till Asien, Sydamerika och Afrika, säger Göran Stenbeck på Kriminalvårdens transporttjänst.

Det är inte bara biljetterna som blir dyrare med längre avstånd. Hela kringapparaten blir mer kostsam, till exempel för att de långa resorna kräver mer personal.

Göran Stenbeck var en av deltagarna på en öppen utfrågning i riksdagen på tisdagen om polisens arbete med att verkställa avvisningsbeslut i asylärenden.

Migrationsverkets målsättning är att personer som måste lämna landet ska göra det självmant, vilket sker i ungefär hälften av fallen. Polisen kopplas in först om en person håller sig undan eller om verket misstänker att det kommer att behövas tvång vid avvisningen.

Bortre gräns
Michael Williams från organisationen Flyktinggruppernas och Asylkommittéernas Riksråd (FARR) berättade om flera fall nyligen då personer satts på handbojor och förts till hemlandets ambassad för att få id-handlingar och sedan omedelbart skickats tillbaka.

- Det är inte värdigt en rättsstat, sade han.

FARR anser att inga avvisningsärenden ska lämnas över till polisen, utan att ansvaret ska ligga på Migrationsverket. Williams vill också att det ska införas en bortre gräns för hur länge en person kan hållas i förvar inför en avvisning och att polisen ska få bättre etiska regler för sitt arbete. Synpunkterna delades av flera riksdagsledamöter.

Inga kommentarer: