söndag 18 november 2007

Flyktingar vill inte till Bollnäs



Av Gustav Sjöholm 23 mars 2007
Migrationsverket räknar med en flyktinganstormning i år. Myndigheten försöker få kommunerna att ta emot fler asylsökande än tidigare.
Bollnäs ställer upp. Men flyktingarna vill inte komma.


Migrationsverket räknar med att uppemot 33 000 flyktingar kommer att vara i behov av kommunplats i år. Enligt beräkningarna kommer mer än 67 procent fler söka asyl i Sverige i år jämfört med förra året.
Därför har Migrationsverket uppmanat kommunerna att ta emot fler flyktingar än tidigare.
Bollnäs hade tidigare ett avtal om att ta emot 75 flyktingar per år. Det har höjts till 109 i år.
Men kommunen har under de senaste fyra åren aldrig tagit emot de 75 flyktingar man har åtagit sig. Snarare ligger siffran kring 40.

- Det beror på att folk inte vill flytta till Bollnäs. Så enkelt är det. Det finns ingen annan förklaring, säger Dino Hadzizulfic, flyktingsamordnare på kommunens introduktionsenhet.
Han berättar att flyktingarna är välinformerade. De vet att kommunen har hög arbetslöshet och att det inte finns någon högskola här. Dessutom ligger det i Norrland. De flesta vill bo söderut.
Så i stället för att ta platserna i Bollnäs som erbjuds, väljer man att vänta på förläggningarna eller skaffa sig boende på egen hand, till exempel inneboende hos vänner.

60 procent av de som kommit till kommunen är så kallade kvotflyktingar, som oftast kommer direkt från flyktingläger i utlandet. De vet ingenting om Bollnäs och hamnar här mer eller mindre av en slump.
- Vårt arbete försvåras av kvotflyktingarna. De är mycket svårare i introduktionsprogrammet. De kan absolut ingenting om språket eller samhället, det är en stor nackdel för vårt arbete. De på förläggningarna har börjat lära sig språket och vet mer om samhället, säger Dino Hadzizulfic och tillägger:
- De flesta vi tar emot flyttar också efter ett tag.
? Är det ett problem att flyktingarna inte vill hit?
- Problem och problem. Statliga myndigheter vill att vi höjer antalet trots att vi inte uppfyllde förra avtalet. Vi har en mycket bra flyktingmottagning och introduktionsprogram - och så sitter vi här och får inget folk. Det är lite motsägelsefullt.

Han säger att det är typiskt för småkommunerna i Hälsingland. Men till Söderhamn har redan 25 flyktingar fått plats. Hittills i år har fyra flyktingar kommit till Bollnäs. Två från Irak och två från Somalia.
- Två kommer från flyktingförläggningen i Kiruna. De ville komma söderut. De andra två hade faktiskt kompisar här och tyckte att Bollnäs verkade bra, säger Dino Hadzizulfic.

Han säger att det borde vara en trygghet att komma till en kommun som Bollnäs, med kortare köer till barnomsorgen, mer service och bättre bostadssituation.
Integrationsverket har en väldig brist på små lägenheter i hela landet.

68 procent av flyktingarna är ensamstående. Men i kommunen finns gott om små lägenheter, både i Kilafors och Arbrå. Trots det är Dino Hadzizulfic övertygad om att kommunen inte kommer att fylla platserna. Snarare hamnar det kring hälften.

Lars Olofsson är bosättningshandläggare för länet på integrationsverket. Han hoppas på en "ketchupeffekt", att några flyttar till Bollnäs, så att deras familjer kan komma som anhörigflyktingar senare.
- Om några trivs kan det kan leda till att det blir som ringar på vattnet, säger han.


Inga kommentarer: