En misslyckad utvisning till Somalia kostade skattebetalarna närmare 200 000 kronor.
Människorättsorganisationen Amnesty är kritisk till att Sverige utvisar personer till det krigshärjade landet.
I augusti 2005 dömdes en 38-årig somalisk medborgare till fängelse och tio års utvisning för våldtäkt. När mannen avtjänat sitt straff på ett fängelse i Skåne skulle utvisningen verkställas.
Trots att läget i Somalia är mycket oroligt och utrikesdepartementet avråder från resor dit konstaterade en polis i Skåne att utvisningen kunde ske.
Kriminalvårdens transporttjänst verkställde utvisningsförsöket.
- Vi hade fyra personer som reste reguljärt med mannen till Nairobi i onsdags. Därifrån gick ett särskilt chartrat flyg till Somalia, säger Göran Stenbeck, chef för transporttjänsten, till TT.
Transporttjänstens personal stannade kvar i Kenyas huvudstad Nairobi. I stället hade personal från ett lokalt säkerhetsföretag hyrts in. Göran Stenbeck säger att det var Kriminalvårdens bedömning av säkerhetsläget i Somalia som gjorde att ett säkerhetsföretag anlitades för flygningen till dit.
Men den utvisade mannen nekades att komma in i Somalia.
- Vi misstänker att det beror på hans resehandlingar. Han reste på en tillfällig id-handling, säger Stenbeck.
I stället återvände det chartrade planet till Nairobi och mannen reste reguljärt med Kriminalvårdens personal tillbaka till Sverige på fredagen där han placerades i häkte.
Biljetterna till och från Nairobi gick på cirka 115 000 kronor. Att chartra ett plan i Kenya plus att hyra in säkerhetspersonal kostade 9 500 dollar, cirka 65 000 kronor.
Utvisningsbeslutet gäller fortfarande. Så sent som på torsdagen beslutade regeringen att avslå en nådeansökan som mannen lämnat in. Men redan i tisdags bestämdes att utvisningen skulle verkställas, trots att regeringsbeslutet ännu inte var fattat, berättar Lars Brandt vid justitiedepartementets nådeenhet.
Svenska Amnesty är kritisk till utvisningsförsöket till Somalia.
- Det har rapporterats mycket om hur pass instabilt läget är i Somalia, säger flyktingansvarige Madelaine Seidlitz.
TT har sökt den polis som gjorde bedömningen att den somaliske mannen kunde utvisas, men inte lyckats nå honom.
- Det görs en individuell bedömning där vi tittar på de omständigheter som föreligger i landet det rör sig om. Sedan gör vi en bedömning om individen löper någon särskild risk, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid polisen i Skåne.
Källa: www.svd.se
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar