söndag 18 november 2007

Misslyckad utvisning kostade 200 000

En misslyckad utvisning till Somalia kostade skattebetalarna närmare 200 000 kronor.
Människorättsorganisationen Amnesty är kritisk till att Sverige utvisar personer till det krigshärjade landet.

I augusti 2005 dömdes en 38-årig somalisk medborgare till fängelse och tio års utvisning för våldtäkt. När mannen avtjänat sitt straff på ett fängelse i Skåne skulle utvisningen verkställas.

Trots att läget i Somalia är mycket oroligt och utrikesdepartementet avråder från resor dit konstaterade en polis i Skåne att utvisningen kunde ske.

Kriminalvårdens transporttjänst verkställde utvisningsförsöket.

- Vi hade fyra personer som reste reguljärt med mannen till Nairobi i onsdags. Därifrån gick ett särskilt chartrat flyg till Somalia, säger Göran Stenbeck, chef för transporttjänsten, till TT.

Transporttjänstens personal stannade kvar i Kenyas huvudstad Nairobi. I stället hade personal från ett lokalt säkerhetsföretag hyrts in. Göran Stenbeck säger att det var Kriminalvårdens bedömning av säkerhetsläget i Somalia som gjorde att ett säkerhetsföretag anlitades för flygningen till dit.

Men den utvisade mannen nekades att komma in i Somalia.

- Vi misstänker att det beror på hans resehandlingar. Han reste på en tillfällig id-handling, säger Stenbeck.

I stället återvände det chartrade planet till Nairobi och mannen reste reguljärt med Kriminalvårdens personal tillbaka till Sverige på fredagen där han placerades i häkte.

Biljetterna till och från Nairobi gick på cirka 115 000 kronor. Att chartra ett plan i Kenya plus att hyra in säkerhetspersonal kostade 9 500 dollar, cirka 65 000 kronor.

Utvisningsbeslutet gäller fortfarande. Så sent som på torsdagen beslutade regeringen att avslå en nådeansökan som mannen lämnat in. Men redan i tisdags bestämdes att utvisningen skulle verkställas, trots att regeringsbeslutet ännu inte var fattat, berättar Lars Brandt vid justitiedepartementets nådeenhet.

Svenska Amnesty är kritisk till utvisningsförsöket till Somalia.

- Det har rapporterats mycket om hur pass instabilt läget är i Somalia, säger flyktingansvarige Madelaine Seidlitz.

TT har sökt den polis som gjorde bedömningen att den somaliske mannen kunde utvisas, men inte lyckats nå honom.

- Det görs en individuell bedömning där vi tittar på de omständigheter som föreligger i landet det rör sig om. Sedan gör vi en bedömning om individen löper någon särskild risk, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid polisen i Skåne.

Källa: www.svd.se

Inga kommentarer: