fredag 11 juli 2008

Finland - Nya lag ska göra bloggaren ansvarig för allt innehåll



Direktöversatt text med hjälp av google översättning.


Föreslagna förändringar av reglerna skulle fördela ansvar för Internet-hets, men vissa fruktar en urholkning av yttrandefriheten rättigheter. Finska myndigheterna har föreslagit nya regler för att bekämpa rasism på Internet. I praktiken innebär de nya reglerna skulle göra en blogger ansvarig för alla de kommentarer som skickas till läsare samt sörja för tillräcklig straff för rasistiska eller våldsamma tal.

Regimen skulle vara liknande den i tryckta publikationer. De chefredaktör är ansvarig för alla artiklar publicerade i tidningar och tidskrifter. I själva verket, som äger en blogg eller webbplats skulle ha samma juridiska ansvar som en dagstidning.

Föreslagna regler
Åklagaren Mika Illman anser att de föreslagna reglerna inte nödvändigtvis skulle införa hårdare bestämmelser, utan skulle i stället få klarhet i en förvirrad situation. "Om jag skriver något olagligt på en blogg, är ägaren något ansvar för att publicera min text?" Frågar han retoriskt.

De nya reglerna skulle klargöra att ägaren skulle vara ansvarig för eventuella olagliga inlägg på sin webbplats. De föreslagna ändringarna är utformad efter gällande regler i Sverige.
"I Sverige är det lagen säger att en leverantör har att kontrollera vad som står skrivet," fortsätter Illman. "Om han ser något olagligt, han är tvungen att radera det. Den svenska lagen är mycket tydlig på vilka meddelanden som inte får offentliggöras. "

För närvarande är det upp till en domstol avgöra om det är olagligt tal. Illman förklarar: "I grundlagen förbjuds myndighetspersoner från att ingripa och hindra offentliggjorts i förväg. Polis och åklagare kan endast agera därefter. Åklagaren måste ta ärendet till domstol som beslutar om lagligheten i de offentliggörs. " Denna process var mest synlig när det gäller blogger Seppo Lehto, som står åtalad för grov ärekränkning, anstiftan etniskt hat och anstiftan religiöst hat. Han dömdes till två års fängelse i maj.

Yttrandefriheten Det är inte obegränsad yttrandefrihet i Finland och inte heller i de flesta länder. Exempelvis är det olagligt att hetsa rasistiskt våld eller distribuera barnpornografi. Det är allt svårare att övervaka eller kontrollera detta olagliga inlägg med den stora mängden innehåll på webben, i realtid och innebär att de relativa anonymitet leverantörerna.

Problemet förutses med de nya reglerna är praktiska. När en blogg endast har några kommentarer om dagen det är ganska lätt för den att modereras. Men när en blogg eller online-forum finns tusentals kommentarer om dagen kan det bli så svårt att moderera att kommentarerna inte längre kommer att accepteras och yttrandefrihet hindras.
Illman anser att de föreslagna reglerna skulle inte hindra yttrandefriheten i Finland. Han påpekar att inga nya befogenheter ges till statliga tjänstemän att reglera tal. "Enligt min uppfattning skulle det inte vara emot konstitutionen att ge leverantören ett ansvar baserat på särskilda stadgar lagen att kontrollera vad som har gjorts offentliga på sin webbplats och att radera sådana texter som uppfyller kriterierna för brott."

Läs artikeln på engelska

3 kommentarer:

Pilakuvat muhammedista vuosisataista hupia kristityille juutalaisille ja islamilaisille tosikoille. Lapsiinsekaantuva sotarikollinen profeetta esikuvana seuraajilleen sa...

Du har minskat min domen

Den domen var 2 år 4 fyra monaden + 3 månaden = Tillsammans 2 år 7 månaden

"Rätt dom" är inte rättighet

Seppo Lehto
Muhammed caricaturist
Tampere
Seppo Lehto

modersvea sa...

Obsersvera att texten är i orginal, JAG har alltså INTE ändrat något i texten. Den är för övrigt direktöversatt från finlands engelskspråkiga tidning till svenska med hjälp av google översättning.
Se länken.

Mvh
Modersvea

Anonym sa...

Vilket än en gång styrker att det enda rätta är att lägga sin blogg på "egen" server anonymt i ex USA samt använda sig av "Wordpress" som är en så kallad "open source".
Tumskruvarna dras åt. Lämna skojarna på Blogger/Google!