tisdag 13 november 2007

Gängkrig i Göteborg



Ett våldsamt bråk i den undre världen skakar Göteborg.
- Det finns en gängkonflikt mellan två organiserade kriminella gäng som sysslar med grov organiserad brottslighet, sade polismästare Klas Friberg på tisdagen.

Då hade en rad allvarliga händelser inträffat de senaste dygnen: skottlossning, hot, attacker mot polisstationer och polisens helikoptrar. Vad som var del av gängens uppgörelse och vad som hade andra orsaker var oklart. - Men när det gäller helikoptrarna ser jag i dagsläget inget som knyter ihop den med gängkonflikten, konstaterade Friberg. Han betonade också att Göteborg enligt hans uppfattning inte är särskilt illa drabbat. Läget är ungefär detsamma i Stockholm och Malmö, enligt Friberg. Och så långt som att kalla gängkonflikten för ett gängkrig ville han heller inte gå.

Polisen förstärker

Göteborg har nu fått extra hjälp i kampen mot gängen via Rikspolisstyrelsen och man har också tillgång till nationella insatsstyrkan.
- Vi förstärker även den verksamhet vi redan har mot den organiserade kriminella verksamheten, säger Friberg. Den går under beteckningen Alcatraz och har pågått i ett och ett halvt år här i Göteborg.
Facit har varit gott, tycker Friberg.
- Vi har gjort åtminstone 300 ingripanden och det har gett någonstans runt 50 fängelseår för dem som dömts. Dessutom har vi beslagtagit ett stort antal vapen.

Läs mer: www.gt.se




Inga kommentarer: