tisdag 13 november 2007

Svårt rekrytera poliser till satsningar i förorterna



De flesta invigdes med buller och bång – på direkt order från högsta polisledningen. Ett år senare fungerar de lokala poliskontoren minst sagt varierande. Till kontoret i Fittja kommenderades nyutexaminerade poliser, ingen annan ville ha jobben.

De lokala poliskontoren - efterlängtade av folket, betraktade med skepsis internt men extremt viktiga för den högsta polisledningen. I verkligheten har de 80 poliser som arbetar på de numera 13 olika poliskontoren i länet svårt att få ekvationen att gå ihop. Uppdraget att "öka den polisiära närvaron, förhindra nyrekrytering till kriminella ungdomsgäng, ingripa mot brott och samverka med det civila samhället" upplevs av det tiotal poliser som DN varit i kontakt med som ett viktigt men i praktiken omöjligt uppdrag. Och den nya organisationen brottas med flera bekymmer. För det första är det svårt att rekrytera poliser.

Till det kontor som öppnas i Fittja senare i november har helt nyutexaminerade poliser kommenderats - ingen annan ville ha jobben.
För svårt, för stort ansvar, kräver för mycket socialt och personligt engagemang, är några av skälen. Carin Götblad är ändå nöjd: - Det kunde varit värre. Det är en stor förändring i en stor organisation. Vi får inte glömma att poliskontoren ligger i utsatta områden där det är tufft att jobba. Men vi ger aldrig upp, det här är en seriös och långsiktig satsning, säger hon. Läs mer: www.dn.se

Inga kommentarer: