tisdag 13 november 2007

Ungdomsgänget åtalas för 36 rån



GÖTEBORG. Nio pojkar har åtalats för att ha rånat och misshandlat sammanlagt 36 andra pojkar.
Det är resultatet av en av de största ungdomsbrottsutredningar som gjorts i Göteborg. I dag börjar rättegången i Göteborgs tingsrätt.
Åtalen gäller rån som skett mellan januari och mars och de flesta har ägt rum i centrala Göteborg, Gamlestaden och Hjällbo.

De flesta rån har gått till på samma sätt. Flera pojkar har gått fram till en eller flera jämnåriga andra pojkar och med hjälp av hot eller våld tvingat med dem till en mer undanskymd plats. Där har pojkarna hållit fast offren, sparkat, slagit och rånat dem.


Flera under 15 år

Sammanlagt 36 tonårspojkar har blivit överfallna, skrämda och slagna för att lämna ifrån sig mössor, mobiltelefoner, busskort och småsummor i kontanter. I något fall handlar det bara om 20 kronor. De misstänkta rånarna är mellan 13 och 17 år och flera av dem slipper åtal eftersom de är under 15 år. Men nio av pojkarna är mellan 16 och 17 år och rättegången mot dessa börjar i dag.
Pojkarna anses ha ägnat sig åt systematisk brottslighet men tillhör inte något speciellt etablerat gäng.

Bodde på samma gata

Alla nio kommer från Hjällbo och sex av de åtalade bor till och med på samma gata. Den mest aktive, en 16-åring, är inblandad i rån mot 20 andra pojkar och är redan omhändertagen enligt lagen om vård av unga.
Några av de åtalade har genom medling träffat de pojkar som de har rånat.
En av 16-åringarna säger i utredningen att han tycker det var bra att han har fått träffa sina offer och bett dem om ursäkt.
Rättegången pågår fram till den 11 december.

Källa: www.gp.se



Inga kommentarer: