torsdag 18 september 2008

Ny lag i Iran: Dödsstraff för alla som lämnar islam



Expert på religionsfrihet: Ingenting liknande har hänt förut


Irans parlament har med överväldigande majoritet antagit ett lagförslag som föreskriver dödsstraff för alla som lämnar islam. Därmed återstår bara detaljer innan lagen antas.

- Att parlamentet tar upp lagförslaget om dödsstraff är ett enormt steg bakåt för mänskliga rättigheter i Iran. Ingenting liknande har hänt förut, säger en expert från Christian Solidarity Worldwide, en kristen organisation som övervakar religionsfrihet, till Dagen. Avfällighet, förolämpande av profeten samt spådom är brott som enligt lagförslaget obligatoriskt ska ge dödsstraff.

196 parlamentsledamöter röstade för, sju röstade emot och två ledamöter lade ner sin röst.
I förslaget, som Dagen skrev om i mars, ingår även dödsstraff för internetbrott som att etablera en hemsida där man propagerar för korruption, prostitution eller sin icke-muslimska religiösa övertygelse. - Redan tidigare har domstolarna haft befogenhet att döma de som konverterat från islam till döden, med hänvisning till Koranen och andra rättskällor inom islam. Syftet med lagförslaget är att göra domstolarnas praxis enhetlig, förklarar Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

Alla kristna i Iran hotasSenast någon avrättades för att ha konverterat från islam till kristendom var 1990 då den nu fängslade pastorn Ramtin Soodmands far, hängdes. - Om lagförslaget går igenom kommer alla kristna i Iran att hotas av dödsstraff, eftersom i princip alla är före detta muslimer. Lagen om avfällighet hotar också den religiösa minoriteten bahai, som är den största gruppen icke-muslimer i Iran, konstaterar experten från Christan Solidarity Worldwide. Han är orolig för hur lagförslagets utgång ska påverka de kristna som nu sitter arresterade, vilka Dagen berättade om i fredags.

- Under det här året har det redan skett många fler arresteringar av kristna än under hela 2007. Det är en tydlig, oroande trend. Vi är rädda att det sätt som parlamentet behandlar frågan om dödsstraff ska påverka domarna negativt. Vi vet att Basirat, Matin-Azad och Soodmand redan nu blir illa behandlade både psykiskt och fysiskt.Lagförslaget är utformat så att det kan påverka även iranier utomlands. - Regimen kan åtala och döma medborgare, trots att de befinner dig utanför landet. Men de kan förstås inte verkställa en avrättning om någon befinner sig utomlands.

Däremot påverkar det möjligheterna för den dömde att någonsin kunna resa tillbaks till Iran, säger experten.
Nu ska olika lagstiftande kommittéer få möjlighet att föreslå förändringar på lagförslaget innan det religiösa Väktarrådet till slut beslutar om lagen är i enlighet med sharia. - Många debattörer och politiskt aktiva inom och utanför Iran har kritiserat förslaget hårt, säger Said Mahmoudi.

- Vårt hopp är att organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter både inom och utanför Iran ska protestera. Det är enda chansen till en ändring av lagförslaget, säger experten från Christian Solidarity Worldwide.

Källa Dagen

Inga kommentarer: