fredag 23 november 2007

Bostadsbolag ska stoppa flyktingströmmen



SÖDERTÄLJE
Förbud mot trångboddhet ska införas i Södertälje för att få inneboende flyktingar att flytta. Det är en av åtgärderna som kommunen inför nästa år för att stoppa flyktingströmmen.
– Södertälje klarar inte att ta emot fler, nu är det fullt, säger Anders Lago (s).


Förra året kom cirka 1 000 flyktingar till Södertälje från främst Irak. I år vänta siffran bli 1 300 och nästa år 2 000. Men siffran fördubblas när de anhöriga räknas in. Orsaken till att antalet väntas öka beror på att Syrien avser att stoppa flyktingströmmen från Irak.

– Södertälje klarar inte att ta emot fler, nu är det fullt, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Lago (s).

I dag torsdag beslutade en enig kommunstyrelse att införa flera åtgärder för att stoppa strömmen av flyktingar till Södertälje.

Telge Bostäder och Telge Hovsjö fick i uppdrag att tillsammans med övriga bostadsbolag inrätta regler mot ”osunda boendeförhållanden”. I praktiken innebär det förbud mot trångboddhet. Det ska få flyktingar som i dag bor inneboende hos släkt och vänner att flytta till andra kommuner.

– Det finns exempel med 15 flyktingar som bor i en trång lägenhet där till och med köksgolvet är fyllt av madrasser. Mest förödande är det för barnen som har svårt med skolarbetet, säger Anders Lago.

Hur reglerna ska efterlevas återstår att se.
– Men vi föredrar att inte använda tvångsåtgärder för att få ut folk utan att resonera och prata med människor om fördelarna med att flytta till andra kommuner, säger Marita Lärnestad (m), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

De flyktingar som ändå stannar i Södertälje ska snabbare ut i egen försörjning. Det ska kommunen uppnå genom tätare samarbete med näringslivet.

Kraven ska också bli hårdare för flyktingar att få introduktionsersättning. Flyktingarna måste arbeta eller ha praktik i eller utanför Södertälje för att få ersättningen.
– Arbetslinjen ska gälla, säger Marita Lärnestad.

Källa: www.lt.se

Inga kommentarer: