tisdag 25 november 2008

Muslimer flyr Södertälje efter hot

Uppdaterad

De har jagats och trakasserats för att de är muslimer. LT träffar familjen en kväll i deras hem i Hovsjö – en stadsdel de förknippar med rasism och hat.

I Hovsjö bor Fathime och Ali med sina tre barn. Utanför den låsta
lägenhetsdörren väntar en verklighet som familjen aldrig kunde ana sig till när de 2006 flyttade till Hovsjö från Skåne. Att de flyttade dit berodde på att Fathime fick jobb i södra Stockholm, men inga lediga lägenheter fanns att få annat än i Södertäljestadsdelen Hovsjö.
– Vi har bott i en liten ort i Skåne och i andra delar av Sverige, men aldrig har vi mötts av sådan rasism som här. Svenskar och andra grupper har det aldrig varit problem med, men här skriker syrianerna “muslim­jävlar” och “jävla Muhammed och bin Ladin” efter oss, säger Ali, som gett upp.

Läs mer: LT

.................................................................................................................................................................
Rasistdåd mot nya minoriteter i Hovsjö

Religionskrig har fått fotfäste i Sverige


---------------------------------------------------------------------------------------------

"Vi och de kristna irakierna är samma folk"

Hovsjöungdomar som trakasserar andra med banderoller där det står: “Bara syrianer i Hovsjö”. – De är vilsna i sin identitet, säger Rachel Hadodo.

Läs mer: LT

--------------------------------------------------------------------------------------------

"Det finns familjer som är frihetsberövade i sina egna hem"


Muslimer, nyanlända flyktingar och ­personer som sticker ut – alla blir de ­offer för trakasserier i Hovsjö. – Jag vet inte varför de ger sig på just mig, säger Louris Kalo.

Hovsjö har blivit lugnare för de flesta – men för en minoritet har det blivit till ett ­helvete. Särskilt utsatta är ­nyanlända flyktingar och i synnerhet muslimer.
– Problemet måste tas på allvar av politikerna, det finns familjer som är frihetsberövade i sina egna hem, som hämtar sina barn på dagis och som sedan låser in sig av rädsla, säger Hovsjöpolisens chef Niclas Johansson.

Läs mer: LT


"Denna gång är det inga svenska främlingsfientliga grupper det gäller, utan rasism inom olika invandrade grupper."

2 kommentarer:

Sten Sture sa...

Tja, kriget i Irak fortsätter i Sverige. Men vad var annat att vänta? Folk tar som bekant med sig sina seder nuförtiden.

smileth sa...

Vilsna i sin identitet, hur orkar de bara säga dessa floskler gång på gång. Att de aldrig tänker längre än näsan räcker. Det är som Sten Sture säger, den mentalitet de har, som finns i dessa länder. Så ska de nu handla om utanförskap igen, eller?
Var är de objektiva nyheterna, där man inte gör tolkningar, då ska andra synsätt och tolkningar få komma fram samtidigt. Inte detta eviga tjat,,,,:(