måndag 12 november 2007

Svenska pass attraktiva på svarta marknaden

SÖDERTÄLJE Svenska pass som används för att smuggla hit flyktingar från Irak. Enligt flyktingarna själva är det kanske enda sättet att nå säkerheten i Sverige.

Svenska pass cirkulerar på den svarta marknaden, enligt radioprogrammet Kaliber i P1. Då det gamla passet har tappats bort har ägaren ansökt om nytt. Det gamla spärras i Sverige, men utomlands används det illegalt. Ett exempel på en man i Göteborg som fått ut 12 nya pass på sex månader nämns. Men i Södertälje har man inte märkt av missbruket.

–Nej, jag kan inte säga att en specifik person haft flera pass på så kort tid. Det har vi inte märkt av, säger Jeanette Halmedal, reception- och godschef hos södertäljepolisen, som också tar emot ansökningar om nya pass.

På rikskriminalpolisen är man övertygad om att även Södertälje finns med i statistiken.

–Det är folk över hela landet som plockar ut pass, sen är det svårt för polisen att bevisa det, säger Kerstin Högback, på centrala gränskontrollen.

Att begränsa antalet pass som man kan få ut går inte enligt lag. Här är det politikerna som måste fatta nya beslut.

–Det är en medborgerlig rätt att ha ett pass, konstaterar Kerstin Högback.



FAKTA// Ansökningar om nya pass till polisen i Södertälje:
Hittills i år: 10 455
År 2006: 11 667
Till och med oktober månad i år uppges 11 959 svenska pass ha försvunnit i Stockholms län. I hela landet handlar det om 37 315 pass.

Källa: www.lt.se

Inga kommentarer: