lördag 17 november 2007

Små orter för tuff kamp mot mc-gängen

Sjöbo. Medan riksdagspartierna bråkar om hur kampen mot den organiserade brottsligheten ska föras drabbas kommun efter kommun av nya kriminella gäng. DN har besökt Österlen, där Bandidos och dess supportrar i veckan uppmärksammats för journalisthot, påtryckningar mot krögare och värvning av tonåringar.

Han kommer släntrande i den regniga novemberkvällen längs trottoaren vid torget i Sjöbo. Klädd i kamouflagebyxor, vita sneakers och en skinande ny sportjacka. Runt halsen hänger en guldkedja av tjockare slag.

- Nu är han ute igen. Ska vi kolla honom?

Polismannen Peter Sjöholm tittar på sin kollega Johan Håkansson, drar ratten åt vänster och gör en U-sväng. Polisbilen glider upp intill killen i kamouflagebyxorna. Han är 21 år gammal och ingår i Loyalty BFL (Brothers for life), en nybildad stödgrupp åt den kriminella organisationen Bandidos MC.

Peter Sjöholm och Johan Håkansson har under hösten fått i uppdrag att i mån av tid punktmarkera Loyaltymedlemmarna. Då och då har de uppbackning av piketpolis och spanare från länskriminalen i Malmö. Men den här kvällen jobbar de ensamma.


Läs mer: www.dn.se

Inga kommentarer: