torsdag 15 november 2007

Kriminella gäng hotar tjänstemännen

Gängmedlemmar hotar stadsplanerare och skolledare. Medborgare riskerar att hamna i skottlinjen vid uppgörelser.
Händelserna gör att kommun och polis nu planerar att öka samverkan mot gängbrottslighet.

Det samarbete som redan finns mellan myndigheterna mot organiserad brottslighet bör breddas. Det föreslår en arbetsgrupp med representanter från kommunen och polisen som på kommunstyrelsens uppdrag sett över saken.

Gruppen ser behov av att bättre samordna kunskaper om den organiserade brottslighetens följder. På onsdag ska kommunstyrelsen ta ställning till att avsätta pengar till studier av hur ökad samverkan kan utformas.
- Ett utökat samarbete med polisen måste utredas och analyseras noga. Det ansvar som kommunen tar på sig måste följa de befogenheter vi har, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson (s).

Såväl Johansson som Jan Hallberg (m) är bekymrade över de senaste dagarnas utveckling.
- Myndigheterna ligger efter den organiserade brottsligheten. Gängen är bra på att utnyttja vita fläckar i systemet, fläckar som myndigheterna måste fylla igen. Kommunens främsta uppgift är att försvåra rekryteringen till organiserad brottslighet, säger Johansson.
- Det verkar som polis och samhälle ligger ordentligt i bakvattnet. Även om polisen säger sig vara framgångsrik ser det i göteborgarnas ögon ut som att de kriminella gängen tar för sig mer och mer, säger Hallberg.

Läs mer: www.gp.se

Inga kommentarer: