onsdag 7 november 2007

illums islamskola - islam på riktigt

Vanligt i debatt kring islam är ogrundade påståenden om vad islam är, samt utfall om att de som kritiserar islam är okunniga, eftersom utgångspunkten hos islamapologeter är att islam är "fint" och att kritiker av islam har "fobi", snarare än vad det verkligen är fråga om, att islam självt har "fobi" mot allt som Muhammed inte godkände för 1400 år sedan. Islam är inte en religion som alla andra och ju mer du som icke-muslim läser om islam, desto mer "fobi" lovar jag att du får.

Intressant att notera är att beskyllningar och utfall mot islamkritiker nästan aldrig är grundade på fakta, såsom citat ur islam, utlåtanden från islamiska skolor, statistik eller liknande. Det handlar nästan uteslutande om påståenden om "okunskap om islam" eller "rasism mot muslimer", vilket är en grov feltolkning av vad islamkritik handlar om. Jag tycker synd om muslimer och vill inget hellre än att just hjälpa muslimer ur islam för att trygga ett fortsatt, fredligt, demokratiskt statsskick som tar hänsyn till de mänskliga rättigheterna. Muslimer är själva de största förlorarna när ogrundade beskyllningar, utfall och demoniserande personangrepp på islamkritiker tillåts tysta debatten. Jag anser att det inte är någon slump att terrorister och islamister alltid citerar islams texter för att stödja sina åsikter medan islamapologeter aldrig citerar för att stödja sina åsikter.

Vad islam är
Islam är en monoteistisk (tro på en gud) religion. Ordet islam är arabiskt och betyder med långt "a", islaam "att underkasta sig" och med kort "a", islam "jag underkastar mig". En person som praktiserar och tror på islam kallas muslim, vilket betyder "en som underkastar sig". Vissa gör gällande att islam kommer ur ordet salaam, frid, men det är historiskt ogrundat och snarare önsketänkande, speciellt med tanke på religionens faktiska budskap och rötter.

Var islam har sina rötter
Islam är en Abrahamitisk religion, vilket innebär att dess tankar kan spåras tillbaka till Abraham, som hävdas vara den första personen efter syndafloden som förkastade avbilder/idoler, vilket är symboliskt viktigt i monoteism. Judendomen är den första Abrahamitiska religionen, baserad på Hebreiska bibeln (gamla testamentet) flera tusen år BC. Kristendomen utvecklades ur judendomen, mestadels baserat på Jesus predikningar, nedskrivna i Kristna bibeln (nya testamentet) runt år 45-140 AD. Islam grundades av Muhammed i slutet av 600-talet i vad som idag kallas Saudiarabien. Muhammed ansåg att judar och kristna (bokens folk) visserligen tillbad rätt gud (den enda guden), men att deras heliga skrifter var felaktiga och förvridna och han påstod sig vara en ny profet (och även den sista profeten) som fick guds sanna budskap vilka skrevs ned i nya texter.

Vilka texter islam består av
Muhammed kunde själv inte skriva, så Muhammeds ord, det han ansåg vara rätt budskap, dikterades till andra och skrevs ned. Denna text kallas koranen/quranen, vilket betyder recitation eller redogörelse, bland muslimer uppfattad som guds exakta, perfekta ord och vilja till punkt och pricka. Mycket energi investeras av muslimer i att haussa koranen. Det påstås att gud själv har en gyllene koran, på arabiska, exakt identisk den som Muhammed dikterade. På så sätt ges, vad som egentligen är arabisk nationalism, en gudomlig status och därtill erhålls ett utmärkt verktyg att mystifiera diskussioner rörande islam. Om koranen citeras på ett positivt sätt är det upphöjt och perfekt, på ett negativt sätt däremot så är det missuppfattat, feltolkat eller kanske omöjligt att diskutera eftersom en översättning aldrig är den sanna koranen, som om arabiska skulle vara enda språket i världen som inte har bra synonymer på andra språk.

Ett viktigt faktum som icke-muslimer sällan förstår, är att islam inte bara utgörs av koranen. Koranen är vad Muhammed påstod vara guds ord, men om man jämför med exempelvis nya testamentet, så består bibeln inte enbart av Jesus ord, utan även av andra människors ord om olika saker, andras ord om Jesus, vad han gjort, hur han gjort det och liknande. Motsvarigheten till detta inom islam kallas hadith (rapport, berättelse). Man kan alltså inte förstå islam bara genom att läsa koranen, lika lite som man skulle kunna förstå kristendomen genom att bara välja predikningar av Jesus eller kanske bara de tio budorden. Med hjälp av hadither förklaras islam, verser, deras sammanhang och egentliga innebörd. En viktig skillnad mellan exempelvis shia- och sunnimuslimer är vilka hadither de fäster tilltro till, vilka de anser vara genuina (sahih), troliga (hasan) eller svaga (daif). Om enbart koranen varit det viktiga så skulle det inte funnits olika sorters muslimer, eller de skulle i vart fall ha mycket färre skillnader, eftersom det bara finns en koran.

Vilka sorters muslimer det finns
Totala antalet muslimer idag är inte helt lätt att uppskatta, speciellt som många muslimer skulle dödas om de lämnade islam, men en vanligt använd siffra år 2006 är 1,4 miljarder. Av dessa är bara 20% araber, tack vare över tusen år av expansionskrig och omfattande diskriminering och straffbeskattning av religiösa minoriteter i islamiska stater vilket lett till att folk konverterat för att undgå förföljelse. De två största grupperna av muslimer idag är sunni (ca 80-85% av världens muslimer) och shia (ca 10-15%). En annan omtalad men inte särskilt stor grupp är sufi, som är en mysticistisk,esoterisk variant som grundar sig på personlig utveckling och närhet till gud genom insikt. Det kan nämnas att strävan efter "närhet till gud" är fullständigt oacceptabelt inom de andra islamiska grenarna.

Sunni anser att Muhammeds sätt och principer (sunnah), är en förebild från gud och därför det absolut viktigaste att följa. Shia däremot, anser att Muhammeds familj och efterföljare (som i vissa hänseenden hade en mer "avslappnad" syn på islam) också är viktiga källor till äkta islam. Mer exakt kan man säga att sunni och shia fäster olika betydelse vid de hadither som finns nedskrivna de närmsta hundratalen efter Muhammeds död. En del hadither skrevs av eller baserat på uttalanden från ättlingar, medans andra har sitt ursprung i exempelvis lärda eller vänner till Muhammed. Enkelt sammanfattat försöker sunni efterlikna Muhammed, medan shia fäster stor tilltro till levande auktoriteter och lärda. Shia fäster som regel mindre tilltro till hadither av döda lärda, eftersom de anser att lärda ska kunna redogöra för sina tolkningar för att de ska vara aktuella. De flesta välkända grupper av fundamentala terrorister och islamister idag är sunni-muslimer av olika varianter såsom Salafi, Wahhabi, Muslimska brödraskapet och al-Qaida även om shia också finns representerade i detta segment med exempelvis Hizbollah. De har olika namn och olika strategier men samtliga grundade på den gemensamma nämnaren islam.

Islam kan sammanfattas översiktligt med följande lista:
  • Grundpelarna, fundamenten i islam
    • Shahadah - trosbekännelse, att det bara finns en gud och att Muhammed är hans profet
    • Salah/Salat - bön, att be 5 gånger per dag
    • Zakah/Zakat - kollekt, bidrag, att en viss procent av inkomst ska doneras till imamer/moskéer och till fattiga, i praktiken en religiös skatt
    • Sawm Ramadan - fastande, att avstå från mat/dryck eller nöjen i 9:e månaden i islamiska kalendern
    • Hajj - vallfärd, att färdas till Mekka en gång under sitt liv under en speciell månad
  • Sharia, islams lag uttolkad ur koran och hadither där saker klassas som:
    • Wajib/Fard - Plikt/tvång, exempelvis jihad, heligt krig
    • Mustahab - Rekommenderat, exempelvis kvinnlig könsstympning
    • Muhab - Neutralt, varken gillat eller ogillat
    • Makruh - Ogillat men inte förbjudet, exempelvis skilsmässa
    • Muharram/Haram - Förbjudet
Muslimer förväntas i första hand följa de fem grundpelarna, men dessa räcker inte för att beskriva en muslims plikter och regler. Sharia däremot, utgör ett heltäckande system av lagar som innefattar allt ifrån kost, arvsrätt, sexliv, krigsrätt, klädsel till politik och samhällsordning, allt utläst av lärda ur koranen och haditherna.

Vad sharia är
Kristendomen har budord, judendomen har torah, ett demokratiskt samhälle har demokratiska lagar och islam har sharia. Sharia betyder egentligen väg eller stig, men avser lagar, uteslutande framtolkade av islamiskt lärda (ulema, alim i singular), baserat på koranen och haditherna. Eftersom sunni och shia fäster olika tilltro till hadither så skiljer sig deras sharia åt. Därtill finns det olika skolor inom både sunni och shia, men i praktiken är inte skillnaderna så stora. Om man exempelvis ser till dödsstraff för de som lämnar islam så är alla skolor eniga om det, med avvikelser för exempelvis kvinnor, som kan få en extra chans att ångra sig i vissa skolor, eller att barn som blir avfällingar inte avrättas förrän de blir myndiga enligt andra lindrigare tolkningar. Sharia är på många sätt "kärnan" i islam och en vital del i förståelsen av religionen. Sharia är dock väldigt omfattande och kommer inte beskrivas i detalj här. __________________
1. Muslim - X. Dhimmi - 2. islamofob.

Källa: www.flashback.info
Läs gärna mer på sidan, förbättra dina kunskaper


"Islam är inte en religion som alla andra och ju mer du som icke-muslim läser om islam, desto mer "fobi" lovar jag att du får."
Det stämmer väldigt bra (
Egen notering)

Inga kommentarer: