måndag 8 december 2008

Tiggare tvingas att spela handikappade
Efter Metros avslöjande om en kidnappad och armlös tiggare i tunnelbanan berättar nu Rikskriminalen om fler fall med utnyttjade tiggarslavar.

Insmugglade barn som tiggt i Stockholms tunnelbana och friska vuxna kvinnor och män från öststatsländer har, helt utan lön, tvingats spela funktionshindrade.

– Falska handikappade på kryckor ses ofta vid olika pendeltågsstationer i Stockholm. Efter avslutat pass har de rest på sig och gått därifrån utan kryckor, berättar Kajsa Wahlberg, expert på människohandel hos Rikskriminalen.

Via bland annat telefonavlyssning har de fått bekräftat att tiggeriet, som går ut på att söka bidrag för kostsam sjukvård, är organiserat. De barn som omhändertagits i vittnessyfte, har lyckats rymma från det skyddade tillfälliga boendet.

Då Rikskriminalen tagit in ett utnyttjat insmugglat tiggarbarn för förhör har ligan vid ett par tillfällen gjort inbrott på målsägarbiträdets kontor för att få tag på uppgifter om var barnet finns.

Fallet med den armlöse 28-åringen som flydde och larmade polis hoppas kunna leda till att fler utsatta tiggarslavar vågar larma polis på svensk mark.

Rikskriminalen uppmanar nu SL-resenärer och andra medborgare att inte skänka pengar.

– Pengarna går inte till sjukvård. Och tiggarna själva får bara mat för dagen, säger Kajsa Wahlberg.

Källa: Metro

Inga kommentarer: