lördag 18 oktober 2008

Halal tv - Tillåtet och opartiskt?I början av november kommer SVT att sända programmet Halal- tv.

En av programledarna Cherin Awad är en omsorgsfullt beslöjad kvinna som (i SVT Existens 7/12 2003) på frågan om det är rättfärdigt straff att stena kvinnor som varit otrogna kort och gott svarade ja!

Vad programmet ska handla om? Bland annat hur missförstådd man blir som muslim i Sverige. Vilka muslimer det handlar om och vilka som anser representera dem verkar inte SVT ägnat många tankar åt. En sak är säkert. För att betecknas som en "riktig" muslim bör man enligt SVT:s kriterier vara beslöjad och använda sharia som rättesnöre. En bild av muslimer som brukar användas av mindre demokratiska krafter för att demonisera en grupp människor som rymmer allt från ateister till bokstavstroende Jihadister. SVT förstår inte heller skillnaderna.

Projektansvarig för programmet, Gunnar Hofverberg, säger att Cherin Awad inte menade det hon sa. För att kväva uppmärksamheten kring det tidigare uttalandet tog man för några veckor sedan bort tablåtexten om det program som Awad medverkade i och fällde det olämpliga uttalandet. Ett tips att ta efter för alla som ångrar uttalanden som inte uppskattats av allmänheten. Ta bort alla eventuella spår och låtsas som om att det aldrig hänt. Ingen ursäkt har framförts från varken SVT eller Awad.
Tveksamt agerande från SVT som ska vara transparent, politiskt och religiöst opartiskt.

Läs hela artikeln: GP

Inga kommentarer: