tisdag 6 november 2007

Kyrka blir moské

Qatars regering gav Gävle islamiska center fem miljoner till köpet av Metodistkyrkan

Gävle Islamiska center har köpt stadens Metodistkyrka för fem miljoner kronor. Hela summan kommer från Qatars regering, ett land med klara brister i sin egen religionsfrihet.

Den första mars nästa år tar metodistförsamlingen med sig kors och kyrkklocka och lämnar över kyrkan, som ska göras om till moské.
Att köpeskillingen kommer från Qatar är en uppgift som Gävle Islamiska center själva har valt att gått ut med.
- Vi tycker att allmänheten har rätt att få veta det, säger Jalel Bel Hadj som är ordförande för Gävle Islamiska center till Dagen.
Jalel Bel Hadj berättar att det finns krav på motprestation från Qatar:
- Det är viktigt att vi är kända här, att vi inte sprider idéer som strider mot islam och att vi inte är stämplade som ”bråkiga”, om jag säger så.
Det handlar också om hur de samarbetar med myndigheterna, hur de arbetar i samhälleliga frågor och så vidare, berättar han, och nämner samarbete med polis och det socialen och barn och ungdom samt kriminalvård.
Inte en demokrati
Qatar är inte en demokrati, men enligt BBC antog landet en grundlag 2005 som öppnar för demokratiska reformer. Landets icke-muslimska minoriteter har betydligt större manöverutrymme än i flera av grannländernas.
Men islam är statsreligion, och en person som missionerar för någon annan religion utom islam kan dömas till fängelse i upp till tio år. Den som blir påkommen med att ha skrivet eller inspelat material med missionerande innehåll kan få två års fängelse.

Viggo Mortensen är professor vid Center för multireligiösa studier vid Århus universitet. Han ser inga principiella problem att ett land som Qatar hjälper en islamisk förening i Gävle.
- Men man kan kräva ömsesidighet. Så jag ser fram emot att exempelvis Svenska kyrkans mission erbjuder sig att bygga en kyrka för de kristna filippinska gästarbetare som finns i Qatar.
- Religionsfriheten måste vara utgångspunkten för hela diskussionen. Och den är inskriven i alla våra författningar i Europa, och därför ska inga hinder läggas i vägen för människors utövande av deras tro.

Högt på dagordningen
Samtidigt säger han att religionsfrihet bör ligga högt på dagordningen i internationella sammanhang.
- De allra flesta islamiska länder har en särskild tolkning av religionsfriheten, säger Mortensen. Saudiarabien har inte ratificerat FN:s deklaration om mänskliga rättigheter just på grund av religionsfriheten. Många andra har gjort det - men utifrån en annan förståelse av vad den innebär. Då måste länderna i FN insistera på att det är den definition där rätten att byta religion är kärnan, är den som gäller - och därmed också rätten till mission.
Jalel Bel Hadj ser ingen risk för att folk blir misstänksamma för att deras finansiär kommer från ett land med bristande religionsfrihet.
- Nej. Det viktigaste är vilken vår förening är, vilken historik vi har.
- Vår strategi gäller både det inre och yttre livet. Det inre livet gäller det som är andligt, det yttre handlar om att samarbeta för samhällets utveckling, med allt vad det innebär, säger Jalel Bel Hadj.

Bredare perspektiv
Vår vision är att få ett bredare perspektiv. Vi kommer att ha ett bibliotek dit alla är välkomna, vi hoppas också motverka islamofobi.
- Vi är glada över att det har varit en kyrka, för då har byggnaden haft ett andligt syfte även tidigare. Jag vill också nämna att vi samarbetar med Svenska kyrkan i ett projekt mot narkotikamissbruk.
Regeringen ser inte några principiella problem med fallet.
- Det här är en fristående organisation, så vi kan inte ha några synpunkter på var de tar sina pengar ifrån. Hade de varit en statlig organisation, hade vi kunnat kommentera det, hälsar kulturministerns pressekreterare.
Tuula Sahlin är pastor i Gävle metodistförsamling. På frågan om de hade några betänkligheter kring köparen, konstaterar hon att de hade hört att Qatar fanns med som finansiär, men att de inte visste mycket mer.
- Det har varit många intresserade, men väldigt få har lämnat något bud. Vi har fått bearbeta frågan och tänka till, men sedan måste man komma till ett beslut.

Källa: dagen.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack før friheten som kämper emot friheten att friheten gäller endast kristna och juder men icke muslimer. Ni får skämmas!