måndag 22 oktober 2007

Romsk kvinna får 30 000 i skadestånd

En romsk kvinna som nekats komma in i en skoaffär i Degerfors har fått 30 000 kronor i skadestånd. Butiksägaren har träffat en förlikning med Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO).

– Romer är systematiskt utestängda från många samhällsområden. Att romer blir nekade tillträde till exempelvis butiker är mer eller mindre accepterat i vårt samhälle. Min förhoppning är att skadeståndet sänder en signal till alla affärsidkare om att det kostar att diskriminera, skriver DO Katri Linna i ett pressmeddelande.
Det var i januari i år som den romska kvinnan kom till butiken i Degerfors i sällskap med sin dåvarande man. Hon var traditionellt romskt klädd vid besöket.

Enligt kvinnan sade då affärsinnehavaren till henne att hon inte fick komma in om hon hade sådana kläder eftersom skor stulits när andra romska kvinnor besökt butiken. Kvinnan säger i sin anmälan till DO att det kändes "väldigt förödmjukande" att tas för tjuv på grund av sin klädsel och sitt ursprung.
Butiksägaren förnekar att det nämnts något om kvinnans romska ursprung. I stället har affärsinnehavaren hävdat att det generellt är så att bylsiga kläder såsom stora kjolar samt stora väskor inte tillåts i affären.
Affärsägaren ber också om ursäkt för att kvinnan har känt sig illa behandlad.

Källa: www.dagen.se

Inga kommentarer: