Inspirationen har hämtats från USA:s gröna kort och förhoppningen är att EU ska kunna locka till sig en del av den arbetskraft som i dag väljer att jobba i USA, Kanada eller Australien.
EU:s migrationsministrar har tidigare kommit överens om att den som vill få ett blått kort ska vara akademiker och ha blivit erbjuden en lön som är 1,5 gånger högre än genomsnittet i det aktuella landet. EU-parlamentet vill dock lägga ribban högre och kräver en lön som är 1,7 gånger högre.
Systemet med blått kort ska göra det enklare och mer attraktivt för välutbildade att jobba i EU. Kortet gäller i två år, men kan också förlängas.
Den svenska regeringen är för systemet, men argumenterade för att kortet skulle gälla alla, inte bara akademiker med bra jobb.
Nästa vecka fattar unionens ansvariga ministrar beslut om kortet.
Publicerad 2008-11-20
Källa DN
Källa DN
1 kommentar:
Naturligtvis skall alla,analfabeter och personer òver 65 år få blått kort, allt annat vore rasism.I andra länder vill man ha akademiker, det är säkert mot någon FN-deklaration om utlänningars rättigheter ,så i Sverige fortsätter vi med "alla ska med" och de blå korten delas ut till samtliga som kommer över gränsen.
Skicka en kommentar