Antalet anmälningar om människosmuggling till Sverige har ökat kraftigt, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Utredningsenheten vid Gränspolisen i Stockholm har tydligt märkt av ökningen.
– Vi kan helt klart se en ökning, folk som kommer till gränsen har ibland falska handlingar eller har lånade handlingar och många gånger har de fått hjälp att komma till Sverige på ett olagligt sätt, säger kriminalinspektör Stefan Hagberg vid Gränspolisen i Stockholm. Det är främst irakier som smugglas till Sverige, säger Stefan Hagberg som alltså arbetar i Stockholm, ett av länen där anmälningarna har ökat mest.
Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet har anmälningarna om människosmuggling ökat kraftigt. Förra året gjordes närmare 500 anmälningar, mot runt 150 året innan. Hittills i år har det redan kommit in fler anmälningar än hela 2006.
Leif Svensson, på Rikskriminalpolisen är samordnare för polisens arbete mot människosmuggling.
– Dels är det en prioritering från polismyndigheterna. Sedan kan man ju titta på asylstatistiken. Har vi en hög asylstatistik så ökar även brottstypen människosmuggling och till exempel 2007 var det ju ett rekordår när det gäller asylsökande i Sverige, säger Leif Svensson.
Anmälningarna gäller både personer som organiserat smugglingen, genom att till exempel ordna falska pass, och de som genomför den och kanske kör en bil över Öresundsbron.
– Det är de som tjänar pengar på det, de som organiserar och planlägger det här. De har ett enda syfte med verksamheten. Det är att det ska generera pengar och det är dem polisen ska fokusera på, säger Leif Svensson på Rikspolisstyrelsen.
Också i Halland och Uppsala har anmälningarna ökat. Ökningen förklaras delvis av att polisen nystat upp större fall med många inblandade. Men det finns också många ärenden där det är svårt för polisen att gå vidare med anmälningarna, säger Stefan Hagberg på Gränspolisen i Stockholm.
– Det kan vara att personen i fråga vill berätta att han har smugglats hit, eller familjen har smugglats hit. Men det finns ingenting som vi kan gå vidare på. Det finns inga misstänkta personer vi kan börja jobba med, det finns ingen bakomliggande information som kan, vid en kontroll, ge någonting, vilket gör att vi ibland måste lägga ned anmälningar och då satsa på dem där det finns mer substans i anmälan, säger Stefan Hagberg.
Källa: SR